Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

В Україні обговорили злочини сексуального насильства на війні

«Повага. Допомога. Справедливість». Державний сектор та громадські організації об'єднують зусилля для допомоги тим, хто пережив злочини сексуального насильства на війні. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора України.

Понад 100 стейкхолдерів з України та з-за кордону об’єдналися під час стратегічної сесії «Respect. Support. Justice» у рамках проєкту «United for Justice». 

Вона присвячена напрацюванню спільних кроків державного та громадського сектору для допомоги постраждалим від злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК).

Заступниця Генпрокурора Вікторія Літвінова підкреслила, що сьогодні надважлива координація усіх, аби максимально допомоги постраждалим від злочинів СНПК.

За словами керівниці Проєкту ЄС «Право-Justice» в Україні Оксани Цимбрівської, розслідування злочинів СНПК та притягнення винних до відповідальності – один з ключових напрямів співпраці Проєкту з Офісом Генерального прокурора.

Учасники зосередилися на пошуку відповідей та донесення своєї думки до кожного з наступних питань:

  • що треба зробити аби постраждалі та свідки СНПК довіряли правоохоронцям і брали участь у всіх етапах процесу;
  • як покращити допомогу постраждалим і домогтися підтримки від суспільства;
  • які поточні практики розслідування і судового переслідування необхідно змінити;
  • як об’єднати зусилля усіх стейкхолдерів, щоб притягнути до відповідальності злочинців.

Прокурор Офісу Генпрокурора Ірина Діденко, яка опікується цим напрямом, зазначила, що головним мотиватором у роботі з СНПК є люди. Сильні українці, які пережили страшні події і яким потрібна наша допомога.

Засновниця «Фонду Маша», Почесний посол ООН Марія Єфросиніна подякувала за увагу до проблеми. Наголосила, що, на відміну від росії, в Україні є розвинене громадянське суспільство. Коли воно об’єднується з державою – ми непереможні.

Напрацьовані ідеї враховуватимуться в подальшій роботі держінституцій та NGO. Стануть дорожньою картою для прокурорів і слідчих, які безпосередньо працюють з СНПК. Допоможе на всіх етапах, від слідства до суду, захищати інтереси постраждалих.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ