Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні реалізують нову робочу програму «Євратом» - Міносвіти

4 квітня 2023 року в місті Брюссель відбулася конференція «Дослідження «Євратом» в дії та можливості для Європи – стратегічна автономія ЄС та енергетичні системи майбутнього».
Фото - Міносвіти

Захід організовано Європейською комісією для представлення нової робочої програми «Євратом» на 2023-2025 роки, повідомляють в Міністерстві освіти. 

Одним зі шляхів реалізації Європейського зеленого курсу є впровадження провідних ядерних технологій, зокрема малих модульних реакторів та технологій ядерного синтезу.

Нова робоча програма «Євратом» передбачає низку напрямів, які спрямовані на підвищення безпеки наявних ядерних технологій та розвиток нових технологій ядерної енергетики. Україна є асоційованим учасником програми «Євратом» з червня 2022 року. Участь українських організацій в цій програмі дозволить підвищити рівень безпеки українських АЕС та буде мати вплив на впровадження нових ядерних технологій в Україні.

Нині 10 українських організацій виконують проєкти в межах програми «Євратом», маючи загальний бюджет на виконання понад 2 млн євро. У новій програмі на 2023-2025 роки передбачено виділення окремого бюджету 0,75 млн євро для України на навчання, тренінги, розбудову можливостей та зміцнення співпраці між українськими та європейськими організаціями.

У кожному виступі європейських партнерів були слова підтримки України. Керівник експертної групи з питань інтеграції до ЄДП МОН Григорій Мозолевич у виступі зазначив про важливість такої підтримки, запевнив іноземних партнерів щодо майбутнього євроінтеграційного шляху України та важливості інтеграції науково-інноваційної системи до європейського дослідницького простору.

Представники українських організацій (ННЦ Харківський фізико-технічний інститут, Харківський національний університет імені Каразіна, Національний університет «Одеська політехніка», ТОВ ІПП-ЦЕНТР, Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки), присутні на заході, висловили зацікавленість щодо поглиблення участі в майбутніх проєктах за програмою «Євратом» та мали можливість створення нових колаборацій за результатами конференції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ