Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні розпочалось тестування учнів PISA-2018

16 квітня до 30 травня в Україні триватиме тестування PISA-2018, в якому беруть участь майже 6 400 п'ятнадцятирічних українських учнів. Про це, під час прес-конференції, повідомила міністр освіти Лілія Гриневич, - Освіта.ua.

Загалом, до Програми міжнародного оцінювання учнів PISA буде залучено 250 шкіл, ліцеїв, гімназій, технікумів та професійно-технічних навчальних закладів. Від кожного закладу освіти до вибірки учасників потрапило від 3 до 38 осіб.

За словами Лілії Гриневич, PISA є це дуже потужною і впливовою програмою з оцінки якості освіти, що здійснюється під егідою Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).

«Вона проводиться кожні три роки, щоб можна було відстежити прогрес у досягненні навчальних результатів. Ми стали учасниками сьомого циклу дослідження й долучилися в ньому до 80 країн світу», – повідомила Лілія Гриневич.

Вона пояснила, що завдання тестування – компетентнісні. Тобто побудовані так, щоб виявити здатність учнів вирішувати практичні завдання за трьома основними галузями – читання, математика та природничо-наукові дисципліни.

«У програмі також передбачається вивчення мотивів навчання. У межах дослідження проводиться анкетування учнів та керівників закладів освіти, в яких відбувається тестування. Інформація з цих анкет дозволяє виявити залежність між тим, як учні виконують завдання PISA, і різними іншими чинниками, що можуть впливати на навчальну успішність. Наприклад, зв’язок із соціально-побутовим становищем родини, використання учителями певних практик тощо. Так, за результатами PISA-2009, в межах якого проводилося анкетування батьків, було виявлено, що ті 15-річні учні, із якими батьки багато читали, коли вони навчалися в першому класі, досягають значно кращих навчальних результатів, ніж інші учні», – зазначила міністр.

Цього року дослідження акцентуватиметься саме на перевірці читацької компетентності школярів.

«Це означає, що кожен учасник дослідження виконуватиме завдання саме з читання, половина зошита буде присвячена цій галузі. Загалом підготовано 30 варіантів зошитів, що унеможливлює будь-які спроби списати чи зловживати іншим чином під час тестування. І це чудово, що Україна долучилася до тестування цього року, бо читання найбільш гнучка галузь. Так, для того, щоб зрозуміти питання з математики, його також потрібно прочитати та зрозуміти», – зауважила національний координатор PISA-2018 в Україні Тетяна Вакуленко.

Вона додала, що перевірятимуться завдання за системою кодування.

«Кожній можливій відповіді присвоюється певний код. Цей код не визначає правильність або неправильність відповіді. Він визначає те, за яким критерієм, за яким алгоритмом відповідь була побудована. Умовно кажучи, найбільш точна відповідь може мати декілька варіантів правильності», – розтлумачила національний координатор PISA-2018.

У свою чергу, директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій повідомив, що в Україні цього року учні проходитимуть тестування впродовж 2-х годин, працюючи з одним з 30 тестових зошитів.

«Тестування в різних закладах відбуватиметься в різні дні, відповідно до графіка, узгодженого з органами управління освітою й закладами освіти. Учасники тестування можуть використовувати лише калькулятори. Використання інших електронних пристроїв заборонене. Під час тестування учасники можуть виходити з аудиторії, але лише в супроводі представника закладу освіти», – пояснив директор УЦОЯО.

Як відомо, Програма міжнародного оцінювання учнів (Programme for International Student Assessment). Розроблена за ініціативою Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Дослідження проводиться раз на три роки, починаючи з 2000-го року. На сьогодні майже половина країн світу бере участь у ньому.

Освіта.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ