Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні створять перелік замінованих територій Донбасу

У середу, 16 червня, Кабінет міністрів України прийняв рішення про створення переліку замінованих зон на території Донецької та Луганської областей
фото ілюстративне

Про це повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

На своєму засіданні 16 червня 2021 року Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил позначення небезпек, пов'язаних з мінами та вибухонебезпечними предметами - наслідками війни. Зокрема, вони передбачають складання переліку позначених небезпечних районів, ведення їх обліку та запровадження єдиної форми маркувальних знаків.

«Чинна редакція Правил не передбачає такого переліку. Проте, його наявність дозволить мати розуміння щодо потреби, черговості позначення небезпечних ділянок та планування заходів з виготовлення маркувальних знаків», - наголосив перший заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ростислав Замлинський.

Окрім того, передбачається впровадження єдиної форми маркувальних знаків.

«Значна частина забруднених вибухонебезпечними предметами – наслідками війни районів розташована вздовж автомобільних доріг державного, регіонального та місцевого рівня. Встановлення на узбіччях автомобільних доріг щитів дозволить інформувати про наявні небезпеки водіїв транспортних засобів, пішоходів та місцевих мешканців. Щити фактично використовуються для позначення небезпечних ділянок у світі та в Україні, і існує необхідність запровадження єдиного підходу до їх виконання. Наприклад, розміри повинні становити 70 х 140 сантиметрів, а встановлюватися щити мають на відстані не менше 300-500 метрів один від одного», - додав Замлинський.

Він додав, що для того, аби мати єдиний підхід і сам інтерактивний перелік, суб‘єкт, який здійснив позначення небезпечного району, повинен надіслати до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України примірник акту приймання - передачі системи позначення разом із описом та зразком попереджувального знака - інформаційного щита за визначеною формою:

1. Розміри повинні становити 70 х 140 сантиметрів.

2. Лицьовий бік повинен мати: білий фон з розташованим в центрі червоним квадратом, розміри якого не менше ніж 25 х 25 сантиметрів і символом небезпеки білого кольору, яким є череп та схрещені кістки; у верхніх кутах червоними трикутниками, розміри яких не менше ніж 28 х 20 х 20 сантиметрів з написами білого кольору «ОБЕРЕЖНО! МІНИ!» або «УВАГА! МІНИ!»; між трикутниками над квадратом / чорними літерами зазначається напис «НЕ ПОКИДАЙТЕ ДОРОГУ! ТЕРИТОРІЯ вздовж ДОРОГИ ЗАМІНОВАНА!»; під квадратом чорними літерами зазначається напис «У ВИПАДКУ НЕБЕЗПЕКИ ТЕЛЕФОНУЙТЕ 101».

3. Слова «НЕБЕЗПЕЧНО МІНИ!» або «УВАГА МІНИ!» зазначаються державною мовою та/або однією з шести офіційних мов Організації Об'єднаних Націй.

4. Встановлюється попереджувальний знак - інформаційний щит вздовж автомобільних доріг, на інших ділянках відкритої місцевості на відстані 300 - 500 метрів один від одного.

«Запровадження єдиної форми попереджувальних знаків забезпечить єдиний підхід до їх виконання та зробить їх впізнаваними серед населення. Прийняття цих змін сприятиме підвищенню рівня безпеки та збереженню життя і здоров’я людей на території Донецької та Луганської областей», - резюмував Замлинський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ