Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні випадки дифтерії та спалахи кору - МОЗ провалило вакцинацію

Нинішній Уряд та МОЗ за три роки провалили вакцинацію. Сьогодні в Україні вже випадки дифтерії та спалахи кору. Це особливо небезпечно під час літніх канікул, коли у літніх таборах разом живуть щеплені та нещеплені діти.

Статистика спалахів кору усе більше нагадує епідемію, яку уряд не спроможний приборкати. Провалена вакцинація перетворилася на статистику смертей.

За словами голови Львівської обласної організації політичної партії "Наш край" Мирослава Хом'яка, за три роки відомство Супрун не зробило нічого ані у сфері закупівель, ані у сфері вакцинації. А більш-менш активні заходи МОЗ почав вживати тільки після гучних скандалів, спалахів захворювань та реакції опозиції. 

На сьогодні можна констатувати, що питання профілактики кору за три роки провалене остаточно. У країні стабільно високій рівень захворювання, який коливається у межах 1 200–1 500 нових випадків на тиждень. Це при тому, що за свідченням людей статистику намагаються занизити.

Навіть згідно з офіційними даними Центру громадського здоров’я минулого 2017 року серед дітей до 1 року вакцинація проти туберкульозу склала 83,6 %, поліомієліту 51,9 %, проти кашлюка, дифтерії та правця — 53,2 %, кору, паротиту та краснухи — 93,3 % (при цьому в Закарпатській 71,2 %, Рівненській 81,3 %, Львівській 85,9 %), проти гепатиту В — 57 %.

Окрім кору, нещодавно зареєстровано вже другий випадок за цей рік смертельно небезпечної дифтерії. Україна у 1990-ті роки вже проходила через епідемію, яку вдалося приборкати авральними методами, але вона коштувала дуже дорого – близько 700 українців заплатили своїм життям за недбалість уряду та відмову від вакцинації.

"Знову профілактична робота МОЗ з населенням починається тільки після того, як грім грянув та ми маємо випадки дифтерії. Поки ці випадки не є спалахом, але влада не володіє об’єктивними даними щодо вакцинації населення, особливо дітей. Корумпована система дозволяла штампувати липові довідки щодо щеплень", - зазначив Мирослав Хом'як.

Особлива небезпечна ситуація складається під час літніх канікул. Влада не знає, скільки нещеплених школярів поїхали у дитячі табори на відпочинок. Літня спека може призвести до спалаху небезпечних хвороб. Станом на 1 червня в багатьох регіонах країни повністю відсутні деякі критичні вакцини, або їх наявна кількість недостатня для покриття потреб. 

"Ми вимагаємо від уряду звільнити Уляну Супрун з посади виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я за провал вакцинації населення та недолугу медичну реформу. Також закликаємо уряд якнайшвидше призначити нового міністра, який розробить план закупівлі вакцин, її поширення та тотальної вакцинації населення", - підсумував політик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ