Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

В Україні знову "засудили" Василя Стуса

За позовною заявою адвоката Василя Стуса Віктора Медведчука в Україні заборонили поширення книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса".
Василь Стус. Фото: Radiosvoboda
Василь Стус. Фото: Radiosvoboda
1/1

За позовною заявою Віктора Медведчука Дарницький районний суд міста Києва суд визнав недостовірною інформацію поширену в книзі Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса". 

1/2

Зокрема, суд визнав недостовірними та такими, що порушують особисті немайнові права Медведчука, кілька фраз з книги:

  • на сторінці 661 – "є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук",
  • на сторінці 664 – "Медведчук на суді визнав, що всі злочини, нібито вчинені його підзахисним, заслуговують на покарання",
  • на сторінці 664 – "він фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати",
  • на сторінці 7 – "розпинав поета призначений державою адвокат Медведчук",
  • на сторінці 663 – "шістка комуністичної системи адвокат Медведчук",
  • на сторінці 664 – "злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще і тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи".

"Заборонити Вахтангу Кіпіані та ТОВ "Vivat" розповсюджувати надрукований тираж книги "Справа Василя Стуса", та подальше його тиражування", - зокрема зазначено в рішенні суду.

Суд визнав, що окремі фрази у книзі порушують честь та гідність Медведчука. З автора та видавництва «Vivat» стягнули 860 грн на користь кума Путіна.

Нагадаємо, Віктор Медведчук був адвокатом Василя Стуса на судовому процесі в 1980 році. Як пише "Меморіал Всеукраїнська правозахисна організація Меморіал імені Василя Стуса", сам Стус протестував проти цього призначення, але не зміг домогтися заміни захисника. У виступі перед судом Медведчук заявив, що всі злочини підсудного заслуговують покарання. Насправді Медведчук не так являв собою захист, як просто допомагав засадити до ґрат Стуса.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ