Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

В українських ЗВО на 82% зросла кількість студентів-контрактників чоловічої статі

Українські виші фіксують небувалий приріст студентів-контрактників. Порівнюючи з минулим роком кількість нових студентів платної форми навчання зросла майже на 40%, а якщо виокремити лише чоловіків – то на 82%.

Фото: vidviday.ua

Про це повідомляють Наші гроші. Львів

Журналісти відзначають, що у зв'язку з переміщенням за кордон в українських закладах вищої освіти значно  поменшало студенток і студентів до 20 років, які б потенційно могли навчатись на контрактній формі. Натомість різко – у рази – зросла кількість студентів віком 30-50 років. Йдеться про десятки тисяч чоловіків, які раптом вирішили здобути вищу освіту.

Візуалізація: Наші гроші Львів

"Секрет простий. Згідно з законом, статус студента гарантує відстрочку від мобілізації у період воєнного стану. При цьому вартість навчання усереднено становить трохи понад 20 тис. грн, а умови для вступу у 2022 році суттєво спростили, особливо для контрактників. На деякі спеціальності достатньо було простої співбесіди чи мотиваційного листа", – йдеться у тексті.

Такою можливістю у 2022/2023 навчальному році скористалися не менше 85 тис. чоловіків призовного віку, свідчить аналіз редакції "Наші гроші. Львів". Враховуючи середню вартість року навчання (20,8 тис. грн), додатковий дохід українських університетів можна оцінити у 1,7 млрд грн.

«Це кращий варіант, ніж платити тисячі доларів і втікати», – переконана більшість чоловіків-студентів. "А судячи зі вступної кампанії 2022/2023 року, українські ЗВО готові брати усіх, хто заплатить".

Візуалізація: Наші гроші Львів

Порівняно з двома попередніми роками, в українських вишах стало у 15 разів більше студентів віком 30-39 років. У категорії 40+ зростання ще більше.

Лише у «Львівській політехніці» цього року з’явилося понад три тисячі – кількість чоловіків-контрактників першого року навчання, за даними міністерства освіти, тут зросла на 187%.  

"Утім, є ВНЗ, де відсоток зростання кількості чоловіків ще більш вражаючий. Наприклад, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (+406%), Луцький національний технічний університет (+442%), Національний лісотехнічний університет України (+606%), Львівський національний університет природокористування (+616%), Українська академія друкарства (+754%). Рекордсменом серед великих ВНЗ є Чернівецький торговельно-економічний інститут (+1134%), де контрактників першого року навчання стало більше у 12 (!) разів", – йдеться у тексті.

Статистика свідчить про різке зростання контрактників у всіх регіонах країни, за винятком Херсонщини, яка минулоріч перебувала під окупацією.

Візуалізація: Наші гроші Львів

Детальніше про це можна прочитати в аналітиці від НГЛ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ