Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У заповіднику Тустань знесли незаконну забудову, яка мала бути готелем

Модель проектованого готелю на фоні скель.
Модель проектованого готелю на фоні скель.
Фундамент влітку 2010 року.
Фундамент влітку 2010 року.
Фундамент готелю осінь 2015 року.
Фундамент готелю осінь 2015 року.
Зруйнований фундамент незаконної забудови.
Зруйнований фундамент незаконної забудови.
Реконструкція Фортеці Тустань.
Реконструкція Фортеці Тустань.
Культурний ландшафт оточення Тустані.
Культурний ландшафт оточення Тустані.
Фото земляних робіт - зміна русла потоку.
Фото земляних робіт - зміна русла потоку.
Тустань.
Тустань.
Культрний ландшафт оточення Тустані.
Культрний ландшафт оточення Тустані.
1/9
Після п’яти років боротьби із незаконною забудовою, що постала біля підніжжя залишків унікальної фортеці Тустані, нарешті її, цю незаконну забудову, знесено - на виконання рішення суду. Про це сьогодні, 9 грудня, під час прес-конференції повідомив директор ДІКЗ «Тустань» Андрій Котлярчук.

За його словами, 28 листопада цього року було знесено фундамент, незаконно зведений в підніжжі залишків унікальної фортеці Тустань. За участі голови Сколівської райдержадміністрації, представників виконавчої служби та поліції.

«Важливо, що незаконне будівництво було зупинено суто правовими методами. Відстояти державні інтереси Державному історико-культурному заповіднику «Тустань» вдалося завдяки активній підтримці тоді ще депутата Львівської обласної ради Олександра Ганущина і народного депутата України Андрія Парубія, за участі громадськості та широкого розголосу в засобах масової інформації», - наголосив директор.

Андрій Котлярчук нагадав, що у 2010 році в комплексній охоронній зоні пам’ятки археології національного значення «Городище літописного міста Тустань» здійснювалося незаконне будівництво готелю.

«Роботи розпочали, ігноруючи приписи Управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА, прокуратури та міліції, забудовник викопав котлован та звів масивний фундамент з готових блоків. Будівництво було зупинене лише після вручення порушнику ухвали Сколівського районного суду. Розпочався судовий процес. Для мирного врегулювання забудовнику на обмін надано більшу ділянку в іншому місці, проте він вирішив скористатися обома, проігнорувавши домовленість. Згодом за рішеннями суду будівництво визнане незаконним, скасовано відповідні рішення Підгородецької сільської ради та державний акт. У травні 2014 року рішенням суду забудовника було зобов’язано знести самочинно збудований фундамент, відкрито виконавче провадження. Тривалий час у справі не було жодних зрушень, аж дотепер», - розповів Андрій Котлярчук.

Окрім цього, за його словами, наприкінці 2010 року забудовник змінив русло потоку, виконавши масштабні земляні роботи на території пам’ятки археології. Проти нього було порушено кримінальну справу за статтею 298 Кримінального Кодексу України та розпочато досудове розслідування. У кримінальному провадженні призначено земельно-технічну експертизу, котра триває до нині.

«Протягом усієї судової боротьби і дотепер забудовник Тустані, бізнесмен Михайло Щур з дружиною, яка є власницею цієї ділянки, перешкоджали роботі Державного історико-культурного заповідника «Тустань», намагалися зупинити розробку та затвердження проекту детального плану території заповідника і проекту землеустрою. Заповідник «Тустань» має на меті повернути змінене русло потоку і пошкоджену територію до первісного вигляду та унеможливити будь-які незаконні дії щодо унікальної археологічної пам’ятки в майбутньому. Сподіваємося, що сьогоднішній успіх буде прецедентом, прикладом спроможності держави захищати національні інтереси та зберігати культурну спадщину для нащадків від руйнівних амбіцій окремих осіб», - наголосив Андрій Котлярчук.

Відповідаючи на запитання Гал-інфо, щодо завданої шкоди археологічній пам’ятці, він сказав, що у випадку будівництва готелю був би зруйнований ландшафт і пам’ятка візуально не сприймалася.

«Окрім того, незаконні будівельні роботи провели без археологічних досліджень. Зруйновано культурний шар і позбавлено можливості науковців дослідити його. Уся територія в підніжжі скель підлягає археологічним дослідженням», - сказав Андрій Котлярчук.

Він не виключає, що у зруйнованому екскаваторами та бульдозерами культурному шарі могли бути цінні артефакти.

Голова Львівської облради Олександр Ганущин своєю чергою додав: «Боротьба із незаконними забудовами тільки починається. Звісно, у Львові ситуація складніша, але те, що ми маємо у Тустані, – це прецедент. Люди, які борються із незаконними забудовами, повинні пам’ятати, що на це йдуть роки, але результат ми маємо».

Слід наголосити, що наскельне місто-фортеця Тустань за кількістю та системністю скельних пазів є унікальним об’єктом культурної спадщини, і тому має перспективу включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО саме як культурного здобутку України.

Довідка.

Тустань – унікальна пам’ятка історії та архітектури ІХ-ХІІІ століття, аналогів якої немає в Європі. Це місце, де історію можна повернути назад та стати частиною культури Українського Середньовіччя. Неповторність Тустані полягає не лише у її природних особливостях, хоча скеля сама по собі вражає. Унікальність Тустані полягає ще й у можливості точного (90%) відтворення дерев’яної забудови, що існувала на скелях. Річ у тім, що будівничі, споруджуючи неприступну дерев’яну фортецю на скелях, довбали в камені пази для закріплення дерев’яних конструкцій. Дерева давно немає, а сліди в камені збереглися. Місто-фортецю Тустань творить комлекс скель Камінь, Острий Камінь, Мала Скеля, Жолоб та скелі, які прилягають до хребта Воронового.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ