Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Жовківському районі селяни виступають проти розробки глиняного родовища

У неділю, 25 жовтня, на території с. Мервичі Жовківського району відбувся схід села, щодо будівництва глиняного кар'єру на місці Візенбергівського родовища глинсировини. Про це повідомив голова комісії з питань сільського господарства, екології та раціонального використання природних ресурсів Ігор Муравський на своїй Facebook сторінці.

Як зазначив Ігор, згідно висновків геологів через наявність карстових процесів внаслідок розробки родовища на території села можуть спричинити провали ґрунту, будинків та людей. На сході села розглянули питання розробки родовища та прийняли одноголосно рішення щодо заборони Візенбенгського родовища.

Розробник родовища заявив, що в разі негативного рішення громади, щодо подальшої розробки родовища, він звернеться із позовом до суду на Куликівську селищну раду ,яка має йому відшкодувати кошти у сумі 400 тисяч гривень, витрачені на виготовлення документації.

В свою чергу громада звернулася до Куликівської селищної ради, Жовківської районної ради, Жовківської РДА, Жовківської відділення поліції, Львівської ОДА, Міністерства екології, щодо скасування ліцензії, виданих дозволів і попередніх рішень.

Як зазначив в коментарі Гал-інфо експерт з надрокористування Остап Дума, в даному випадку, перш ніж розпочинати вартісний проект з будівництва глиняного кар’єру, надрокористувачу, потрібно було б звернутись до фахівців для розробки звіту з ОВД, врахувати всі можливі ризики впливу на довкілля, провести громадські слухання, запропонувавши громаді договір про соціальне партнерство, та у випадку отримання позитивного висновку ОВД, запропонувати шляхи та заходи, щодо зменшення та запобігання впливу на довкілля, щоб убезпечити суб’єкт господарювання від негативної громадської думки при реалізації наміченої планованої діяльності.

Оцінка впливу на довкілля (ОВД) - це процедура перед початком планованої господарської діяльності, що передбачає підготовку суб’єктами господарювання, органами державної влади та органами місцевого самоврядування звіту з оцінки впливу на довкілля, проведення громадського обговорення, аналізу інформації, наданої у звіті та надання висновку з оцінки впливу на довкілля уповноваженим органом.

Згідно з Постановою КМУ №827 від 12 грудня 1994р. «Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення», глина відноситься до  корисних копалин загальнодержавного значення, а згідно закону України «Про оцінку впливу на довкілля »  видобування корисних копалин, крім корисних копалин місцевого значення, які видобуваються землевласниками чи землекористувачами в межах наданих їм земельних ділянок з відповідним цільовим використанням, відносяться до ІІ - другої категорії видів планованої діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ