Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ВАКС засудив суддю Чауса до 10 років позбавлення волі

Колегія Вищого антикорупційного суду (ВАКС) оголосила вирок щодо колишнього судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса.

Підсудний запам’ятався українцям хабарем у 150 тисяч доларів, що ховав по банках на городі. 

Суддя отримав 10 років ув’язнення з конфіскацією майна таз позбавленням права обіймати певні посади строком 3 роки. Вирок може бути оскаржений протягом 30 днів. 

Нагадаємо, що прокурорка Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Аліна Жовницька вимагала для Чауса 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати певні посади строком 3 роки. 

Сам Чаус наполягав, що хабар у 150 тисяч доларів не брав, це були гроші у борг на будівництво будинку. 

Як розглядали справу Чауса?

У 2016 році детективи НАБУ викрили суддю на отриманні 150 тисяч доларів хабаря. За версією прокуратури, хабар Чаус “по-господарськи” сховав у банки. Одну з них Чаус закопав під парканом земельної ділянки дружини, а іншу залишив в автівці Toyota Land Cruiser Prado, записаній на матір. Гроші Чаус нібито отримав за винесення “потрібного” вироку в інтересах підсудної Світлани Сасевич. 

Після початку розслідування Чаусу вдалося покинути Україну. У листопаді 2016 року суддю оголосили в міжнародний розшук. Згодом він знайшовся у Молдові, де попросив політичного притулку. У квітні 2021 року адвокати Чауса заявили, що їх підзахисного викрали, проте через кілька місяців він раптово з’явився у селі на Вінниччині. 

Справа слухалася у ВАКС з листопада 2021 року. Юристи Центру протидії корупції (ЦПК) весь час відвідували судові засідання.

Спершу Чаус був під домашнім арештом, згодом судді призначили заставу у 717 900 гривень, які внесла його дружина. 

Дослідження доказів та допит свідків зайняв майже рік. У січні 2023 року нарешті розпочався допит обвинуваченого, який тривав кілька місяців. Захист намагався всіляко затягувати розгляд, зокрема адвокати поставили Чаусу більше 700 запитань.

Чаус не відставав від адвокатів і активно використовував увесь свій суддівський досвід, щоб затягнути розгляд справи. Втім майже всі аргументи зводилися до вигаданих формальних порушень, які нібито мали місце з боку слідства. 

Чаус постійно жалівся на “політичне переслідування” і тяжку долю. На його думку, вся справа від початку і до кінця сфабрикована, докази є неналежними і недопустимими, його спровокували, ніякий хабар він не брав, а знайдені гроші були позикою від друга на зведення будинку.

Під час розгляду справи Чаус розказав зокрема про: свої спортивні навички та вміння, історичні екскурси і паралелі, зокрема щодо викрадення нацистів з Аргентини, численні і безпідставні скарги на дії детективів НАБУ і прокурорів САП, сумнівні обгрунтування та пояснення. Не вистачило лише одного – аргументів на користь версії захисту.

У підсумку – Чаус таки отримав 10 років ув’язнення. Попереду, можливо, ще чекає апеляція, але попри тяглість судового процесу, вирок це ще один доказ того, що антикорупційна система працює. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ