Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Кримінал  |  Волинь

Вандали, які знищили унікальні розписи у церкві Славська, мають відповісти, - Юраш

Фото з ФБ Андрій Юраш
Фото з ФБ Андрій Юраш
Фото з ФБ Андрій Юраш
Фото з ФБ Андрій Юраш
Фото з ФБ Андрій Юраш
Фото з ФБ Андрій Юраш
Фото з ФБ Андрій Юраш
Фото з ФБ Андрій Юраш
1/4
Виняткового, загальноукраїнського розмаху набула ситуація, яка виникла в Успенському храмі селища Славське: там стався злочин - знищено унікальні інтегральні елементи інтер‘єру роботи першорядних українських митців - Модеста Сосенка та Юліана Бацманюка. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук повідомив директор департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

"На жаль, багато художніх компонентів інтер‘єру вже втрачено безповоротно. Тобто, відкатати плівку просто не вийде. Отож, що робити в цій ситуації?

1. Покарати винних - і покарати так, щоб кожен майбутній вандал розумів: за вчинене треба буде відповісти! 
2. Створити таку атмосферу, такий контекст, при якому в майбутньому нікому не захочеться повторити «подвигів» славського священика і славськоі громади. 

І знаєте, кому в першу чергу має належати провідна роль у втіленні згаданих вище двох положень-принципів у життя? Церкві!!! Саме так - Церкві. Бо, власне, релігійна громада користувалася храмом, довела його до катастрофічного стану і злочинно вчинила, коли постало питання наведення порядку в реставрації. Отож, прийшов час не абстрактних заяв, що буде щось колись з‘ясовано і в якийсь спосіб будуть вжиті заходи до когось. Критично потрібними є конкретні дії, бо інакше вандал-руйнівник-невіглас побачить свою безкарність і діяти далі. Тому громадськість повинна вимагати: 

- підтримка з боку церковної адміністрації звернення місцевих органів влади щодо відкриття кримінального провадження у справі нищення культурних цінностей; 
- священик, як мінімум, має бути відсторонений від виконання обов‘язків або й взагалі звільнений з настоятельства;
- вся церковна рада на вимогу правлячого єпископа повинна бути переобрана;
- в громаду має бути делегований тимчасовий, але відповідальний провід, який візьме на себе відповідальність за врегулювання ситуації. 

І нехай ніхто не каже, що це тиньк падав на голови вірян! Це гнів Божий падав на голови тих, хто є недостойний служити і молитися в такому Храмі!", - йдеться у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ