Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Варшава звернулася до Європейського суду через "Газпром"

Уряд Польщі звернувся до Європейського суду у Люксембурзі у зв'язку з ухваленим Єврокомісією наприкінці жовтня рішенням розширити доступ "Газпрому" до ключового газопроводу OPAL, який пов'язує газогін "Північний потік" з Німеччиною. Про це Polskie Radio повідомило у неділю, 18 грудня, на своєму сайті з посиланням на офіційного представника МЗС Польщі Йоанну Вайду.

Варшава піддала рішення Брюсселя жорсткій критиці, заявивши, що вбачає у цьому загрозу безпеці енергопостачань до країн Центральної та Східної Європи. Нарощування потужностей прокачування газопроводом OPAL дозволить російському концерну доставляти в Європу більше газу в обхід традиційного маршруту з транзитом через територію України.

"У зв'язку з цим виникають серйозні ризики, пов'язані з безпекою газових постачань до Польщі, що робить її залежною від одного постачальника - Росії", - пояснила речниця польського зовнішньополітичного відомства.

Як повідомлялося, наприкінці жовтня Єврокомісія дозволила "Газпрому" претендувати на прокачування в Європу додатково від 7,7 мільярда до 10,2 мільярда кубометрів газу на додачу до вже наявного права використовувати половину потужності газопроводу OPAL. Згідно з ухваленим рішенням, від 10 до 20 відсотків потужності OPAL має бути зарезервовано для інших постачальників газу, але якщо ці потужності залишаться невикористаними, то "Газпром" одержує шанс претендувати і на них.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ