Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Вечір різдвяних Василів у Києві

Вечір Різдвяних Василів, який був започаткований дисидентом та філософом Євгеном Сверстюком, цьогоріч відбудеться 13 січня о 18.00 у Будинку Вчителя за адресою вул. Володимирська 57

У січні кожного року  традиційно відзначається Свято Різдвяних Василів, збираються особливі гості та згадують Стуса, Симоненка, Чумака, Еллана-Блакитного, які народилися в ці Різдвяні дні.

За життя Євгена Сверстюка у цей день оголошувалися нові лауреати однієї із найпрестижніших в країні нагород – премії Василя Стуса. Євген Олександрович вручав цю премію ще при совєтському режимові, коли існували тільки державні нагороди, а перша громадська премія сприймалася як політичний виклик.

Тож і зараз небобратство лауреатів премії Василя Стуса різних років скликає усіх розділити цей вечір, згадати Євгена Сверстюка та презентувати книгу Михайла Шкільника «Україна у боротьбі за державність у 1917-1921 рр.» із передмовою Євгена Сверстюка «Цю книжку треба знати».

У вечорі візьмуть участь лауреати премії фольклорно-етнографічний гурт «Дай Боже», виконавиця співаної поезії Олена Голуб, актор Кирило Булкін, правозахисниця Олександра Матвійчук, бард Ігор Жук, кобзар Тарас Компаніченко та гурт «Хорея Козацька» та інші.

Історик дисидентського руху Василь Овсієнко часто згадує про співзвучність сердець Василя Стуса і Євгена Сверстюка та віднайдені два листи 1979 року. У них Василь Стус писав: «Я – це ти. Я в тобі кращий, ніж я в собі. Тож дай мені змогу вишвалятися. Знаєш, ти мені снився новорічної великої ночі. Для мене ти – синонім совісті, найвища найяскравіша зірка мого небобратства…».

Український інститут національної памʼяті

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ