Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Війна з Росією

Верещук розповіла, як працюватиме програма з відбудови житла

Громадяни, чиє житло пошкоджено чи зруйноване, зможуть звернутись до комісій при територіальних громадах, які будуть прийматимуть заявки про відшкодування.

Ірина Верещук

Про це в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода розповіла віцепрем’єр-міністерка України Ірина Верещук.

Міністерка зауважила, що старт програми з відбудови житла розпочнеться у квітні. Наразі в ОВА напрацьовують механізми її реалізації. Громадяни, чиє житло було пошкоджене чи зруйноване, зможуть звернутись до комісій при територіальних громадах, які будуть прийматимуть заявки про відшкодування.

«Є ж різні категорії, є коли достатньо лише ремонту – або навпаки, коли немає взагалі житла, або це з Маріуполя люди. Це ж різні категорії людей. Отже, люди матимуть змогу звернутися у себе на території, де вони перебувають, у територіальну громаду, подати заявку, і тоді буде відшкодування, – пояснила посадовиця. – Буде так званий сертифікат. Буде в середньому визначений метр квадратний, там, де вони жили – бо ж ціна житла різна. Буде отриманий попросту грошовий еквівалент, і людина зможе собі купити житло там, де вона бажає, там, де вона хоче».

Фото: ПРООН в Україні / Олександр Ратушняк

За словами Ірини Верещук, консультанти в громадах зможуть поставити особу на облік та допомагати їй упродовж усього процесу.

«Це кожного разу буде індивідуальний підхід. Тому я кажу, що треба звернутися до територіальної громади, там мають дати фахову консультацію, що робити – писати заяву, вставати на чергу, робити обстеження будинку. Якщо це деокупована територія, хто таке обстеження робить? Якщо це сіра зона – чи можна це обстеження зробити? Це ж треба ще акт скласти, зафіксувати збитки, це все має бути пораховано. І це громади, мусять допомагати. А якщо є житло на території громади, то можливо зразу скласти приблизну чергу таких людей, які могли отримати там житло, якби мали сертифікати», – сказала вона.

Верещук додала, що в Мінреінтеграції стартувала програма з відновлення житла. Перші 50 мільйонів євро на мікроремонти вже виділені.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ