Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Верховна Рада ухвалила законопроект про стратегічну екологічну оцінку

Верховна Рада ухвалила у повторному другому читанні законопроект № 6106 «Про стратегічну екологічну оцінку». За проголосували 233 народних депутатів.

Документ представив позафракційний нардеп, секретар комітету з питань екологічної оцінки Остап Єднак.

«Дія цього законопроекту поширюється на документи державного планування, які будуть мати вплив на довкілля та здоров'я населення, і не поширюється на документи державного планування, які стосуються національної безпеки та надзвичайних ситуацій, про що зауваження та пропозиції давав президент України, коли повертав його на доопрацювання», – сказав Єднак.

За його словами, при доопрацюванні до повторного другого читання удосконалили термінологію законопроекту, уточнили сферу його дії, джерела фінансування здійснення стратегічної екологічної оцінки, порядок оприлюднення інформації про проект документа державного планування, уточнили та доповнили положення ЗУ про регулювання містобудівної діяльності в частині здійснення стратегічної екологічної оцінки тощо.

Під час розгляду законопроекту Рада відхилила кілька ухвалених комітетом поправок до документа. Зокрема повноваження вживати заходи для усунення негативних наслідків для довкілля залишилося у замовника документів державного планування, а не у міських чи обласних адміністрацій.

Як зазначив в коментарі Гал-інфо експерт-еколог Олег Бота, цей законопроект розроблено з метою адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині встановлення сфери застосування та порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки відповідно до підходу, закріпленому у Директиві Європейського Парламенту та Ради ЄС від 27 червня 2001 р. № 2001/42/ЄС, а також з метою реалізації положень Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті.

Дія цього законопроекту:

  • поширюється на документи державного планування, які будуть мати вплив на довкілля та здоров’я населення;
  • не поширюється на документи державного планування, які стосуються національної безпеки та надзвичайних ситуацій, бюджети, бюджетні програми та фінансові плани, а також програми економічного і соціального розвитку АР Крим, областей, районів та міст, сіл та селищ на короткостроковий період.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ