Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Верховний суд Нідерландів постановив повернути "скіфське золото" Україні

Нещодавно було опубліковано рішення Верховного суду Нідерландів (м.Гаага) у справі про повернення експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» державі Україна в рамках касаційного провадження.

Після майже 10 років судового розгляду Верховний суд Нідерландів повністю відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив у силі рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України.

Про це повідомляють в Мінкультури.

Верховний суд, зокрема, постановив, що держава Україна має законний інтерес у захисті своєї культурної спадщини. 

Таким чином, суд зобов’язав музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки “Крим – золотий острів у Чорному морі”.

Нагадуємо, 26 січня 2022 року російські музеї з тимчасово окупованого Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама від 26 жовтня 2021 року щодо повернення колекції “скіфського золота” Україні.

Над поверненням експонатів в Україну з 2014 року працювали Міністерство юстицій, Міністерство культури та інформаційної політики, Міністерство закордонних справ, адвокати нідерландської фірми Bergh Stoop & Sanders та українського адвокатського об’єднання “Сергій Козьяков та Партнери”.

Виставка проходила у музеї Алларда Пірсона в Амстердамі, де і зберігалися експонати до завершення судової справи. Це музейні експонати з 4-х кримських музеїв, зокрема: 132 музейні предмети з колекції Центрального музею Тавриди, 190 предметів з Керченського історико-культурного заповідника, 28 предметів з Національного заповідника «Херсонес Таврійський» і 215 предметів з Бахчисарайського історико-культурного заповідника.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ