Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Від громадян Львівської області надійшло 19 електронних звернень про екозлочини

Станом на 26 квітня цього року через веб-ресурс “ЕкоЗагроза”до Держекоінспекції Львівської області надійшло на розгляд 19 звернень.

Фото: Державна екологічна інспекція у Львівській області

Перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Львівській області Валерій Вітковський зазначив, що станом на 26 квітня цього року через веб-ресурс “ЕкоЗагроза” до обласної екоінспекції надійшло на розгляд 19 звернень. З них 10 були пов’язані з питанням охорони та використання рослинного світу. 

За результатами розгляду звернень у 9 випадках до Держекоінспекції надіслано матеріали щодо отримання погодження на проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю). Відповідно до отриманого погодження проведено перевірку одного суб’єкту господарювання, на даний час отримано погодження на перевірки ще двох суб’єктів господарювання.

Зазначимо, що “ЕкоЗагроза” - офіційний мобільний додаток та веб-ресурс Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів України. У ньому громадяни можуть повідомляти про всі факти екологічних злочинів проти довкілля, свідками яких вони стали. У ресурсі доступна також функція виклику екстрених служб.   

У застосунку також можна переглядати мапу України, на якій вказано інформацію про стан довкілля, яка оновлюється в режимі реального часу. Подавати звернення громадяни можуть також з геолокацією. 

Валерій Вітковський розповів, що на етапі обробки інформації проходить автоматичний розрахунок впливу на довкілля. “Після обробки інформації в системі формуються відповідні розділи дашбордів для інформування населення про стан довкілля, офіційні застереження та вказівки від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та показники ліквідації наслідків загроз в режимі реального часу”, - зазначив експерт.

Алгоритм опрацювання звернень складається з трьох етапів: 

  • подання заявником електронного звернення через “ЕкоЗагрозу”; 
  • проведення фахівцями Держекоінспекції огляду (обстеження) місця заподіяння шкоди навколишньому середовищу,;
  • організація обладміністрацією роботи з ліквідації наслідків на місцях екологічних злочинів. 

Інформацію про результати розгляду електронного звернення, проведення огляду (обстеження) та роботи з ліквідації наслідків екозлочину заявник отримуватиме послідовно з кожним етапом в “Особистому кабінеті” ресурсу “ЕкоЗагроза”. Важливо, що заявник проходить обов’язкову процедуру електронної ідентифікації та автентифікації, адже анонімні звернення не розглядаються. 

Фото: Державна екологічна інспекція у Львівській області

Як повідомити про екологічний злочин?

  1. Спершу слід зареєструватись в “Особистому кабінеті” та підтвердити свою особу (пройти верифікацію). 
  2. На порталі або в мобільному застосунку “ЕкоЗагроза” перейдіть до розділу “Повідомити”.
  3. Додайте інформацію про екологічний злочин (прикріпіть фото та відео)
  4. У спливаючому віконці оберіть категорію впливу на довкілля.
  5. Опишіть, що саме сталося.
  6. Натисніть “Відправити дані”.

Ознайомитись із веб-ресурсом “ЕкоЗагроза” можна за посиланням

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ