Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відсьогодні пасажири з ЛеоКарт можуть безплатно пересідати у транспорті Львова

У Львові завершили тестувати опцію безоплатної пересадки у міському громадському транспорті. І вже від сьогодні, 12 липня, ця послуга доступна для власників загальних ЛеоКарт. Пересадка діятиме і на квитки за попутників. Про це повідомили в департаменті міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР.

Тож з п’ятниці за всі поїздки в міському транспорті, зареєстровані в межах 40 хвилин, пасажир заплатить як за одну – 13 грн з загальною ЛеоКарт та 6,5 грн – зі студентською ЛеоКарт. 

Пересадка діятиме і для пільговиків, які мають лімітовану кількість місячних безоплатних поїздок у міському транспорті. Для цих категорій пільговиків усі валідації в цей проміжок часу (до 40 хвилин) будуть зараховані як одна.

Безкоштовна пересадка поширюється і на квитки за попутників, якщо оплата здійснюється карткою ЛеоКарт – загальною, студентською, учнівською, чи пільговою. Для цього у кожному транспортному засобі, в який здійснюється пересадка в межах 40 хв, власник ЛеоКарт повинен валідувати і відповідну кількість додаткових квитків за друзів.

Зауважимо: на оплату перевезення багажу опція пересадки не поширюється. 

Нагадаємо, пересідати можна на трамваї, тролейбуси та автобуси будь-яких міських маршрутів. Кількість фізичних пересадок – необмежена. Головне встигнути пересісти і завалідуватися в іншому транспорті до 40 хвилин. Це – середній час доїзду міських маршрутів з приєднаних громад до центру міста або до пересадкового вузла.  

«Наголошуємо, 40 хвилин – це не тривалість всієї поїздки з пересадками, а час, протягом якого можна безкоштовно пересісти в інший транспорт та завалідуватися.  І тоді продовжити поїздку.

Дізнатись час першої реєстрації поїздки можна через валідатор у салоні першого транспортного засобу – у розділі «Інформація про квиток», - пояснили у департаменті міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР.

Важливо! Усі пересадкові поїздки потрібно обов’язково валідувати в кожному транспортному засобі. Якщо при пересадці поїздку не завалідувати, то вона не вважатиметься пересадковою. Тоді це – окрема неоплачена/ незавалідована поїздка, за яку пасажир може бути оштрафований.

Пасажирам, які планують здійснювати пересадкові поїздки, важливо стежити за балансом  ЛеоКарт та мати на рахунку кошти для валідації у кожному транспортному засобі. Інформацію про всі поїздки у громадському транспорті за день  система підсумує вночі. І якщо пасажир встиг змінити громадський транспорт та зареєструватись до 40 хвилин, то з рахунку спише як за одну поїздку. Актуальний баланс ЛеоКарт відображатиметься наступного дня. Така поведінка виключно при відсутності зв’язку в якомусь транспорті. При нормальному режимі роботи резервується сума тільки за першу поїздку.

Нагадаємо, безкоштовна пересадка не буде доступною пасажирам, які оплачують проїзд банківською карткою (15 грн/поїздка) чи готівкою (20 грн/поїздка).

Учні та ще 28 категорій пільговиків, зокрема учасники бойових дій, люди з інвалідністю 1 та 2 груп  користуються  громадським транспортом Львова безоплатно та без обмежень..

Нагадаємо, тестувати безоплатну пересадку у міському громадському транспорті Львова розпочали 1 липня.  На цьому етапі послуга була доступна лише для студентів, які мають студентську ЛеоКарт.

До слова, на сьогодні у громадському транспорті Львова 65% пасажирів валідують проїзд загальними та персоналізованими ЛеоКарт. Мешканці придбали та оформили понад 390 тис. транспортних карток.

Всю детальну інформацію щодо купівлі/оформлення ЛеоКарт, перевірки та поповнення балансу можна знайти на сайті.

Тестова пересадка у громадському транспорті Львова: що має знати пасажир 

1.    Що таке поїздка з пересадкою у громадському транспорті?

Це можливість пересідати на інший автобус, трамвай чи тролейбус впродовж 40 хвилин без додаткової оплати. Усі поїздки потрібно обов’язково реєструвати в кожному транспортному засобі.

2.  Чи всі пасажири зможуть користуватися пересадкою у міському транспорті Львова з 12 липня?

З 12 липня пересадками можуть користуватися власники загальних та студентських ЛеоКарт. А також  - пенсіонери за віком і люди з інвалідністю 3 групи, які мають пільгову ЛеоКарт.  

Пасажирам, які оплачують проїзд банківською карткою чи готівкою, безкоштовна пересадка не буде доступною.

3. Впродовж якого часу можна буде здійснити безоплатну пересадку у громадському транспорті Львова?

Після першої валідації пасажири мають до 40 хвилин, щоб без додаткової оплати пересісти на інші транспортні засоби. Тобто, відлік часу починається з моменту валідації у першому транспорті. Після цього у пасажира є 40 хвилин, щоб завалідуватися у наступному транспорті. Пасажир може їхати у цьому транспортному засобі до необхідної зупинки, тобто ще пів години, годину тощо.

4.    Чи достатній це час, щоб встигнути пересісти на потрібний транспорт?

40 хвилин - це середній час доїзду громадського транспорту з кінцевих зупинок у  громадах до транспортної розв'язки, пересадкового вузла чи центральної частини міста.

5.  Чи є обмеження щодо кількості пересадок впродовж 40 хвилин?

Ні, кількість фізичних пересадок необмежена. Обмежений лише час – всі пересадки пасажир має зробити не пізніше, ніж через 40 хвилин після валідації першої поїздки в першому транспортному засобі.

6.  Чи може пасажир пересідати на різні види транспорту та різні маршрути?

Так, пересідати можна на трамваї, тролейбуси та автобуси будь-яких міських маршрутів. Приміські маршрути в цей перелік не входять.

7.    Скільки заплатить пасажир за поїздки, зареєстровані в межах 40 хвилин?

За всі поїздки, здійснені в межах 40 хвилин, студент зі своєю ЛеоКарт заплатить як за одну – лише 6,5 гривень. А власник загальної ЛеоКарт - лише 13 грн. Тож з міською транспортною карткою пасажир відчутно економитиме свої кошти. 

8.    Як списуватимуться кошти з ЛеоКарт за пересадкові поїздки?

Інформацію про всі поїздки за день система підсумує вночі. І якщо пасажир встиг змінити громадський транспорт до 40 хвилин, то з рахунку спише як за одну поїздку - лише  6,5 гривень зі студентською ЛеоКарт та 13 гривень із загальною транспортною карткою. Актуальний баланс ЛеоКарт відображатиметься наступного дня.

9. Чи діятиме пересадка для пільговиків, які мають визначену кількість безоплатних поїздок у міському транспорті?  

Так. Для пенсіонерів за віком та людей з інвалідністю 3 групи, які мають 60 безоплатних поїздок на місяць, усі валідації в межах 40 хвилин будуть зараховані як одна.

10. Чи потрібно реєструвати пересадкові поїздки учням та пільговикам, які не мають обмежень на безоплатні поїздки у громадському транспорті Львова?

Учні та ще 28 категорій пільговиків, зокрема учасники бойових дій, люди з інвалідністю І та ІІ груп, продовжують користуються громадським транспортом Львова безоплатно та без обмежень. Відповідно, опція пересадки для них просто неактуальна. Однак вони мають обов'язково реєструвати всі свої поїздки у міському транспорті. 

11. Чи поширюється пересадка на квитки за попутників?

Безкоштовна пересадка поширюється і на квитки за попутників, якщо оплата здійснюється карткою ЛеоКарт – загальною, студентською, учнівською, чи пільговою.  Для цього у кожному транспортному засобі, в який здійснюється пересадка в межах 40 хв, власник ЛеоКарт повинен валідувати і відповідну кількість додаткових квитків за друзів. Вартість одного додаткового квитка складає 13 грн. На пільговій картці повинен бути необхідний залишок коштів для оплати додаткових квитків.

12.  Чи поширюється пересадка на багаж, за який пасажир оплатив у першому транспортному засобі?

Ні. За багаж доведеться оплатити окремо під час кожної пересадки – 13 грн безготівково та 20 грн готівкою будь-якому пасажиру. Пільга на перевезення багажу не поширюється.

13.  Чому потрібно обов’язково валідувати всі пересадкові поїздки?

Валідувати проїзд необхідно у кожному транспортному засобі. Якщо в іншому транспорті поїздку не завалідувати, то вона не вважатиметься пересадковою. Тоді це - окрема неоплачена поїздка, за яку пасажир може бути оштрафований.

14.  Як пасажиру, який планує здійснювати пересадку, фіксувати початок поїздки у першому транспортному засобі?

На годиннику валідатора під час здійснення першої валідації. Після здійснення першої валідації, час реєстрації поїздки у цьому транспортному засобі можна подивитися у меню валідатора в розділі «Інформація про квиток».

15.  Чи зареєструється пересадкова поїздка, якщо на рахунку ЛеоКарт недостатньо коштів?

Якщо на транспортній картці ЛеоКарт є від’ємний баланс, картку заблокує, і завалідувати її у транспортному засобі не вийде. Тому важливо, щоб пасажири, які планують здійснювати пересадку, заздалегідь подбали про достатній баланс на своїй транспортній картці.

У випадку, якщо пасажиру потрібно отримати детальну інформацію про здійснені поїздки, звернутися слід у Центр обслуговування пасажирів (м. Львів, вул. Горбачевського, 10), попередньо записавшись на прийом за номером гарячої лінії - 0800 303 007.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ