Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Відсьогодні в обігу купюра 1000 гривень

Презентація нової купюри номіналом 1000 грн. Фото Олена Ляхович
Презентація нової купюри номіналом 1000 грн. Фото Олена Ляхович
Презентація нової купюри номіналом 1000 грн. Фото Олена Ляхович
Презентація нової купюри номіналом 1000 грн. Фото Олена Ляхович
1/2
Національний банк України 25 жовтня 2019 року ввів у обіг банкноту номіналом 1 000 гривень. Про це інформують у прес-службі НБУ.

“Відсьогодні банки зможуть отримати її у Національному банку і видавати своїм клієнтам, – розповів Голова Національного банку України Яків Смолій. – Ця банкнота тепер є дійсним платіжним засобом на території України, нею можна вільно розрахуватися у торговельній мережі або зробити внесок на вклад у банку”.

Про переваги

За словами Голови Національного банку, ключові переваги введення в обіг нової банкноти номіналом 1 000 гривень – підвищення зручності розрахунків та скорочення витрат на виготовлення та оброблення банкнот.

  1. Зручність.

1 000 гривень заміщує в обігу частину банкнот номіналами 100, 200 і 500 гривень. Поява нової банкноти зменшує середню кількість банкнот, які доводиться носити із собою, і спростить розрахунки та заощадження.

  1. Економічна доцільність.

Востаннє банкнота найвищого номіналу – 500 гривень – була введена в обіг 13 років тому. Однак доходи українців зростають, змінюються ціни, тому відповідно до теоретичних досліджень, які застосовують для визначення оптимального банкнотно-монетного ряду центральні банки у світі, для забезпечення нормального грошового обігу в Україні потрібні  банкноти вищого номіналу, ніж 500 гривень.

  1. Економія для держави і бізнесу.

Витрати держави та бізнесу на  виготовлення та оброблення банкнот знизяться. 

Про захист та дизайн

Нова банкнота поєднала в собі провідні технології дизайну і захисту грошей.

“Банкнота 1 000 гривень – це найвищий номінал, який сьогодні має наша національна валюта гривня,– зазначив Яків Смолій. – Тому вона надійно захищена. Ця банкнота містить понад 20 сучасних елементів захисту від підроблення, у тому числі два сучасних оптично-змінних елементи. Кожен може самостійно перевірити її справжність”.

Так, повертаючи банкноту в руках, легко перевірити її найсучасніший елемент захисту – оптично-змінний елемент SPARK у вигляді квітки-кристалу, який має поступово змінювати колір від золотистого до нефритового і навпаки.

Ще однин інноваційний елемент захисту – "віконна" захисна стрічка. Ця частково введена в товщу паперу пурпурна полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба – малого державного герба України. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрям руху її фонового зображення.

Про історичну постать

На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського –визначного науковця, одного із засновників і першого президента Української академії наук, створеної у 1918 році.

Його обрано за видатний внесок в історію України як філософа, природознавця, засновника цілої низки нових галузей науки – геохімії, біохімії, радіогеології.

На зворотній стороні надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

Довідково

За дизайном банкнота номіналом 1 000 гривень наслідує банкноти нового модернізованого покоління гривні – оновлені 20, 100 та 500 гривень.

За розміром і кольором вона помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе населенню легко визначати номінал. Розмір нової банкноти становить 75х160 мм. Основний колір – блакитний.

Також Національний банк доповнив мобільний додаток "Українська гривня" інформацією про нову 1 000-гривневу банкноту. Тож дізнавайтеся  про захист українських грошей, безкоштовно завантаживши мобільний додаток "Українська гривня" з App Store або Google Play.

Нагадаємо, 25 червня у Львові, у прес-центрі Гал-інфо, презентували 1000 грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ