Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Відсутність розробленого податкового законодавства несе загрозу малому та середньому бізнесу

Відсутність розробленого податкового кодексу та можливість прийняття законопроектів «Про місцеві податки та збори», «Про електронну систему декларування ПДВ» створює великі проблеми для малого та середнього бізнесу. Про це на вчорашній зустрічі з представниками малого та середнього бізнесу, представниками владних інституцій сказала народний депутат, віце-президент тендерної палати України Ксенія Ляпіна. На зустрічі були присутні представники громадської організації «Крок», Українського союзу підприємців та промисловців України, Асоціації платників податків України, Комітету підприємців Львівщини, Тендерної та Промислової палати, Держкомпідприємництва, митниці, Львівської обласної ради та інші.
 «Податковий кодекс, на жаль, і зараз лише на стадії розробки. Поки що народні депутати дійшли згоди щодо необхідності не раптового, а послідовного впровадження податкової реформи. Водночас у середу було затверджено і подано до ВР законопроект про перехід на електронну систему декларування ПДВ. Наразі не більше 10 відсотків структур претендують і отримують відшкодування ПДВ, решта працюють без відшкодування ПДВ. Законом же пропонується звітувати в електронному вигляді всім, а це посилення адміністративного втручання в роботу бізнесу», – говорить Ляпіна.
Ще серед загроз для підприємців Ляпіна називає проект закону «Про місцеві податки та збори», авторства народного депутата Хомутинника.
«Цей законопроект передбачає прив’язку до додаткових дозволів, які надаватимуть місцеві органи влади – це повернення пережитку - дозвільної системи, де на торгівлю потрібен дозвіл, дозвіл буде потрібен і суборендарям. Ще одне нововведення, передбачене цим законопроектом, - суб’єкт-ринок. Наприклад, торговий центр чи продовольчий ринок є суб’єктом оподаткування, тобто з одного боку лише він сплачуватиме податок, з іншого – керівництво ринку збиратиме ринкові збори з суборендарів для компенсації цього податкового навантаження. Перспектива прийняття цього закону також загрозлива. Наскільки я знаю, писався цей законопроект не депутатом Хомутинником, а Мінфіном, а всі законопроекти, які попадають у сферу інтересів Азарова, мають дуже багато шансів на успіх їхнього прийняття», – каже Ляпіна.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ