Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відсутність рибозахисних пристроїв призводить до масової загибелі популяції риб

У зв’язку з широким споживанням води для потреб промисловості, енергетики, сільського господарства та іншої господарської діяльності  людини, з кожним роком зростає антропогенний вплив на популяції риб, а особливо на її молодь.

На водозабірних спорудах відбувається масова загибель молоді риб. На водопропускних гідротехнічних спорудах гідроелектростанцій спостерігаються покатні міграції риб з верхнього б’єфу водосховищ у нижній, як наслідок - значна кількість загиблої та травмованої риби.

Напівпрохідні та прохідні види не можуть здійснити нерестові міграції в межах зарегульованої гідротехнічними спорудами річки.

Ці проблеми вже зараз можна прирівняти із шкодою для іхтіофауни від забруднення води та погіршення її якості. Тому ці питання  надзвичайно актуальні і потребують невідкладного вирішення.

З цією метою водокористувачам слід забезпечити низку заходів щодо попередження нанесення шкоди рибним запасам, зокрема: обладнання водозабірних споруд підприємств на рибогосподарських водоймах рибозахисними пристроями з ефективністю не нижче 70%;

будівництво рибопропускних споруд при греблях та водотоках, що мають рибогосподарське значення; забезпечення оптимальних рибогосподарських попусків в нижні б’єфи гідровузлів і гребель.

У статті 17 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» прописані основні вимоги до охорони середовища перебування водних біоресурсів, у якій зазначається, що експлуатація водозабірних споруд та інших об'єктів, застосування технологій без рибозахисних пристроїв забороняється.

Особи, які здійснюють експлуатацію гідротехнічних споруд рибогосподарських водних об'єктів (їх частин), зобов'язані утримувати в належному технічному стані рибогосподарські та рибозахисні споруди, дотримуватися вимог технологічних, ветеринарно-біологічних, санітарно-епідеміологічних заходів та своєчасно проводити їх капітальний ремонт.

Згідно зі статтею 97 Водного кодексу України під час розміщення, проектування, будівництва, реконструкції і введення в дію підприємств, споруд та інших об'єктів на рибогосподарських водних об'єктах здійснюються заходи, що забезпечують охорону риб, інших водних тварин і рослин та їх відтворення.

До основних заходів для забезпечення охорони і відтворення рибних запасів, водних тварин і рослин належить обладнання рибозахисними пристроями водозабірних та інших споруд відповідно до затверджених проектів, будівництво риборозплідників, штучних нерестовищ, рибопропускних споруд, підготовка ложа водоймища тощо.

Згідно зі статтею 98 Водного кодексу України забороняється введення в дію водозабірних споруд - без рибозахисних пристроїв та облаштованих відповідно до затверджених проектів зон санітарної охорони водозаборів.

За експлуатацію споруд без систем захисту довкілля передбачена адміністративна та кримінальна  відповідальність.

Рибозахисне обладнання, споруди та пристрої - це інженерні споруди, призначені для попередження потрапляння у водозабірні споруди, травмування, а також загибелі молоді та дорослих особин риб.

Рибозахисні споруди проектують на підставі іхтіологічних досліджень, в яких повинні бути визначені види та розмір риб, що мають бути захищені, розподілення їх на глибині, місця нересту та зимівлі риб, швидкість течії, при якій буде забезпечене відведення водних біоресурсів від рибозахисних пристроїв.

Іхтіофауна, як вища ланка трофічних ланцюгів водойм, є однією з важливих складових частин біоти водних екосистем. Враховуючи динаміку гідроекосистемних показників, що спричинені впливом різноманітних чинників як природного, так і антропогенного характеру стан іхтіофауни піддається значним змінам. Вивчення видового складу, чисельності, розподілу та динаміки популяційних характеристик риб в різних гідроекосистемах дає змогу з’ясувати особливості формування іхтіоценозів з метою передбачення їх майбутнього стану та розвитку. Рибопродуктивність є важливим екосистемним показником, який дає розуміння процесів, що відбуваються в гідроекосистемі.

Компанія «Центр ЛТД» має великий досвід у сфері проектування та екології. У нашій команді працюють досвідчені фахівці іхтіологи, які здійснюють іхтіологічні дослідження та проектанти, які розробляють на основі іхтіологічних досліджень проекти технічного переоснащення рибозахисного обладнання на водозаборі. Компанія має акредитовану лабораторію і можемо провести комплексне обстеження водного об’єкту (аналіз води та стоків). Фахівці компанії «Центр ЛТД» проконсультують Вас та допоможуть у підготовці пакету документів.

Більше про послугу за посиланням: center-ltd.com.ua або за телефоном:+380 96 781 05 37

Олег Бота, Олена Вітрак, Компанія «Центр ЛТД»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ