Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вікіпедія протестує проти нових правил ЄС: заблоковані всі статті

Вікіпедія протестує: Італійська версія Вікіпедії заблокувала всі статті на знак протесту проти нових правил ЄС.

У Євросоюзі схвалили новий проект Директиви Євросоюзу про захист авторських прав. Документ може викликати значні обмеження для користувачів інтернету.

Каменем спотикання між політиками, бізнесменами та звичайними користувачами мережі стали пункти 11 і 13 нової Директиви. Згідно з 11 статтею, інтернет-сайти мають отримувати ліцензію від власника авторських прав на використання їхнього контенту, що йде врозріз з роботою всіх сучасних новинних агрегаторів і онлайн-сервісів. 13 стаття зобов'язує будь-який інтернет-майданчик нести відповідальність за матеріали, які публікують їхні користувачі.

Автори італійської Вікі поставили всі сторінки енциклопедії на перенаправлення до заяви про новий закон ЄС про авторське право.

З 3 липня відвідувачі сайту замість італійських сторінок Вікіпедії бачать оголошення, в якому виражено незгоду проти директиви, яку Європейський парламент мав проголосувати 5 липня.

В оголошенні повідомляють: "5 липня 2018 року Пленарне засідання Європейського парламенту проголосує, чи слід продовжувати подання директиви про авторське право, яка, якщо вона буде прийнята, суттєво зашкодить відкритості Інтернету".

Представники італійської Wikipedia відзначають: якщо нові правила набудуть чинності, це може унеможливити публікацію газетних статей в соціальних мережах або пошук їх в пошуковій системі.

"Директива замість того, щоб оновлювати закони про авторське право в Європі та сприяти участі всіх громадян у суспільстві інформації, загрожує свободі в Інтернеті та створює перешкоди для доступу до Інтернету, накладання нових бар'єрів, фільтрів та обмежень. Якщо пропозиція буде затверджена в її нинішній формі, може бути неможливим ділитися статтею новин в соціальних мережах або знайти його через пошукову систему; Сама Вікіпедія буде в небезпеці. З цих причин італійська спільнота Вікіпедії вирішила затуманити всі енциклопедичні сторінки", - зазначено в оголошенні.

Юлія Улинець, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ