Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Віртуальна виставка “Депортації. Візуальна память
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Віртуальна виставка “Депортації. Візуальна пам’ять”

У мережі з’явилася віртуальна виставка “Депортації. Візуальна пам’ять”
Мирослава Сахаревич (ліворуч) в образі Наталки з п’єси «Наталка Полтавка», селище Зирянське у Томській області, перша половина 1950-х років Джерело: Приватний архів Мирослави Криницької (Сахаревич)

Це перша спроба упорядкувати та критично проаналізувати фотографічний спадок людей, яких радянська влада депортувала з Західної України до Сибіру, Далекого Сходу та Середньої Азії упродовж 1944-1953 років. Більшість з депортованих були членами  вояків УПА та учасників підпілля ОУН: батьки, дружини, діти.

Виставку створила громадська організація “Після тиші” за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ — Україна.

До виставки увійшли 58 фотографій з 19 приватних архівів людей, які пережили масові депортації, або їхніх нащадків. Примусова праця на лісоповалах та вугільних шахтах, життя у бараках, дитинство в тайзі, намагання зберегти свою культуру – світлини демонструють різні аспекти режимного повсякдення тих. кого примусово позбавили рідного дому.

Команда ГО “Після тиші” упродовж року оцифрувала тисячі фотографій та записала сімейні історії у трьох регіонах: на Львівщині, Івано-Франківщині й Рівненщині. Для їхнього опрацювання залучила експертів та експерток у сферах історії та культурної антропології.

Виставка “Депортації. Візуальна пам’ять” – це початок подальших досліджень візуальної спадщини радянського періоду та досвіду примусових міграцій у минулому та сучасному.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ