Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика

У ЛОР обговорювали законодавче врегулювання статусу депортованих у 1944-1951 роках українців

Круглий стіл «80-річний відголос війни та депортації українців: примусове виселення для знищення коріння роду і пам'яті поколінь» відбувся сьогодні, 10 вересня, у Львівській обласній раді.

Учасниками заходу стали історики, науковці, влада, депутати Львівської обласної ради, керівники товариств «Закерзоння», «Холмщина», «Надсяння», «Любачівщина», «Лемківщина», «Бойківщина», «Устріки», які згуртували нащадків примусово переселених українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Любачівщини, Західної Бойківщини та Південного Підляшшя у 1944-1951 роках.

Комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівський історичний музей» підготував фотовиставку «Розвіяні чужими вітрами» про життя і побут примусово переселених українців.

«Львівська обласна рада завжди послідовно підтримувала, підтримує і буде підтримувати питання, що стосуються української пам'яті та української історії. Львівська обласна рада підтримує суспільно-культурні товариства депортованих українців. Ми тісно і плідно співпрацюємо на заходах, які організовують нащадки депортованих українців. Переконаний, що нам потрібно зробити все для того, щоби правду про події, які пережила українська нація, український народ у XX столітті, дізналися якомога більше людей в Україні та в цілому світі», – сказав голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції облради Святослав Шеремета

Учасники заходу обговорили можливості законодавчого врегулювання статусу депортованих у 1944-1951 роках українців, зокрема, прийняття закону у Верховній Раді України.

«Ми повинні гідно вшанувати пам'ять депортованих у 1944-1951 роках українців на державному рівні. Відвідувати ці території, організовувати пам'ятні й промоційні заходи. Досі існують «білі плями» в підручниках історії, не усі знають правду про причини й наслідки депортації. Маємо про це більше говорити й пропагувати нашу історію, особливо серед молоді», – наголосила донька переселенців, депутатка і голова товариства «Надсяння» Соломія Риботицька.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ