Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вісім українок увійшли до проєкту ВВС "100 жінок" у 2022 році

ВВС опублікувала список зі 100 жінок з усіх куточків світу, які надихали та впливали на світ у 2022 році. У цьогорічному списку восьмеро українок.

Проєкт ВВС "100 жінок 2022" (BBC 100 Women 2022) відзначає досягнення жінок у всьому світі та в усіх сферах життя – від волонтерства до керування міжнародними організаціями.

Оголошенням списку розпочався сезон "100 жінок 2022" на BBC. Жінки-учасниці списку з усього світу розповідають про свій досвід в інтерв’ю, у документальних фільмах, репортажах у британському ефірі, у міжнародних теле- та радіоефірах та на сайтах BBC.

Серед тих, хто увійшов до списку, – перша леді України Олена Зеленська, світовий музичний феномен Біллі Айліш, акторка та продюсерка Пріянка Чопра Джонас,  акторка та активістка з інвалідністю Сельма Блер, голлівудська ікона "Вестсайдської історії" Ріта Морено, іранська альпіністка Ельназ Рекабі, спортсменка-рекордсменка у потрійному стрибку Юлімар Рохас та ганська письменниця Нана Даркоа Секьямах.

До "100 жінок" ВВС увійшли восьмеро українок: окрім першoї леді Олени Зеленської, це парамедикиня Юлія Паєвська (Тайра), захисниця прав людей з інвалідністю Юлія Сачук, правозахисниця Олександра Матвійчук, математикиня Марина Вязовська, журналістка Крістіна Бердинських, лікарка-педіатр Ірина Кондратова, політик і волонтерка Яна Зінкевич (докладно – тут).

Зі світу політики, окрім Олени Зеленської, до списку "100 жінок 2022" також увійшли Урсула фон дер Ляєн, перша жінка-голова Єврокомісії, та Міа Моттлі – перша жінка-прем’єр-міністр Барбадосу.

Зі спорту - іранська альпіністка Ельназ Рекаб, яка нещодавно викликала хвилю обурення у своїй країні, коли виступала на змаганнях без хіджабу. Також у списку туніська тенісистка Унс Джабір, яка стала першою арабською чи африканською жінкою у фіналі Grand slam у період Відкритої ери.

Цього року BBC вперше попросила кількох із попередніх 100 жінок висунути кандидаток, які, на їхню думку, заслуговують на місце в списку 2022 року.

Південнокорейську кінопродюсерку та культурну лідерку Мікі Лі запропонувала минулорічна номінантка Ребел Вілсон, а Малала Юсафзай номінувала Алісу Патаксо, захисницю кліматичних кампаній, журналістку та інфлюенсерку з Бразилії.

Це особливий рік для проєкту BBC "100 жінок", оскільки він відзначає свій десятий сезон, а також 90-ту річницю Всесвітньої служби BBC і сторіччя BBC.

Таким чином, темою "100 жінок" є прогрес, і цей сезон скористається можливістю озирнутися на те, що змінилося за останнє десятиліття, а також висвітлити надихаючих жінок, які зробили зміни.

Повний список BBC "100 жінок" доступний тут: BBC.com/100women

Тім Деві, генеральний директор BBC, сказав: "Чудово бачити цьогорічний список 100 жінок і святкувати його десяту річницю. У цьому списку видатні жінки, які багато чого зробили для своїх громад та суспільствоа. Я  пишаюся тим, що BBC продовжує виконувати цю важливу роботу - привертає увагу до цих жінок і розповідає їхні історії всьому світу через нашу першокласну журналістику і сторітелінг".

Ліліан Лендор, старший контролер міжнародних служб BBC News та директор Всесвітньої служби BBC, сказала: "Чудово спостерігати, як на десятому році існування проєкту "100 жінок" щорічний список стає все сильнішим. Я пам’ятаю наш запуск і перших 100 жінок – ми навіть не підозрювали, наскільки розшириться проект.  Мені приємно бачити жінок у списку цього року. Вони, як і всі жінки до них, зробили неймовірний внесок у наш світ, і ми це відзначаємо. Йдеться збільшення видимості та визнання їх там, де це необхідно. Оскільки цього року також виповнюється 90 років Всесвітній службі BBC, я радa, що проєкт "100 жінок" продовжує нашу відданість репортажам та історіям про життя людей з усього світу".

Cезон BBC "100 жінок" бере участь у розмові кількох відомих імен для спеціальної серії програм на BBC. 

Перша леді України Олена Зеленська розповіла проєкту BBC "100 жінок" про фемінізм, вплив війни на психічне здоров’я та про те, як виглядає перемога. Вона поділилася думками про свої відчуття у ролі першої леді.

Олена Зеленська

У віці 20 років Біллі Айліш стала першою співачкою, народженою в 21 столітті, яка посіла перше місце в чартах Billboard і отримала Оскар. У її соціальних мережах понад 200 мільйонів підписників. Проєкт BBC "100 жінок" поспілкувався з Біллі Айліш в останню ніч її світового туру, щоб поговорити про славу, синдром самозванця та ідентичність.

BBC "100 жінок" також ексклюзивно поспілкувалася з Пріянкою Чопра Джонас, Сельмою Блер та Рітою Морено.

Ці інтерв’ю можна буде переглянути на BBC World News і BBC.com/100women. Інші документальні фільми та програми, що транслюються в цьогорічному сезоні, можна буде переглянути на BBC World News і BBC News Channel.

Проєкт "100 жінок" заснували у 2013 році як щорічну серію, присвячену 100 надихаючим і впливовим жінкам. Разом зі списком ВВС публікує інтерв’ю, репортажі, розслідування, що висвітлюють роботу цих жінок. У 2016 році сезон 100 жінок був відзначений нагородою Alliance for Women in Media Gracie після того, як за тритижневий сезон було зібрано 30 мільйонів переглядів. Проект також був фіналістом US Peabody Awards 2017 і отримав багато інших нагород.

У попередні роки до списку входили такі жінки, як прем’єрка Фінляндії Санна Марін, активістка з питань освіти Малала Юсуфзай, актриса та активістка Джейн Фонда, активістка у боротьбі за довкілля Грета Тунберг, футболістка Меган Рапіно, дизайнер Вера Вонг, письменниця Чімаманда Нгозі Адічі та багато інших.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ