Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Вітрина новинок до Книжкового арсеналу: видавці представили майже 1300 книжок

До міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» українські видавці представили майже 1300 новинок, що вийшли протягом року.

Їх можна переглянути у розділі «Вітрина новинок – рік стійкості» на сайті культурно-видавничого проєкту «Читомо». 

Свої книжки надали 77 українських видавців. Найбільше книжок надали Vivat, «Ранок», «Видавництво Старого Лева», «Клуб сімейного дозвілля». Цьогоріч на вітрину подалося й створене під час війни видавництво – «Бородатий Тамарин». 

«Протягом першого року повномасштабної війни ми як медіа фіксували зміни, що відбувались із книговидавничим ринком країни. Попри ракетні обстріли друкарень, книгарень, складів, попри те, що співробітники видавництв пішли на фронт, поїхали за кордон чи в іншу область України, галузь демонструє дивовижну здатність до адаптації і стійкості. І наша “Вітрина новинок”, кількість і якість видань у ній, це підтверджує. Росіяни тоннами знищували цілі склади й бібліотеки українських книжок, але видавці зможуть їх наповнити знову, але вже не книжками з російським чи радянським наративом. А й книжками про цю війну, яких за рік вийшло – десятки. Наше завдання – купувати, читати їх і так підтримувати видавців», — вважає Оксана Хмельовська, головна редакторка сайту «Читомо».

Найбільша кількість книжок – у категоріях «Українська художня література», «Нон-фікшн», «Зарубіжна художня література», «Дитячі ігрові книжки». 

Порівняно з минулим роком зменшилася кількість видань у категорії «Дитяча проза та поезія» та «Підліткова література», проте збільшилася кількість видань у розділі «Книжки про війну». Практично незмінними залишилися категорії з виданнями «Мистецькі видання», «Графічна проза», «Поезія». Загалом ознайомитися з новинками можна в 11 категоріях.

«Попри те, що фестиваль Книжковий арсенал зі зрозумілих причин відбувається у зменшеному форматі й без стендів видавців, Вітрина новинок продемонструє усі здобутки галузі, адже буде представлена у просторі арсеналу. Відвідувачі фестивалю, як і в попередні роки, зможуть погортати новинки, а з деякими ознайомитися вперше, адже ті приїдуть щойно з друкарень. Окрім того, відвідувачі зможуть скласти свій список бажань, щоб із ним пізніше зробити покупку на сайтах видавців чи у книгарнях, яких за останній рік в Україні відкрилося чимало», — розповідає Анастасія Загоруй, координаторка проєкту.

На Вітрині новинок також представлені добірки, на що звернути особливу увагу, від українських літкритиків – Тетяни Петренко, Анастасії Герасимової та Тетяни Трофименко, у найближчому часі вони будуть доповнюватися. Читачі можуть скористатися й рекомендаціями команди Читомо.

На цьогорічній вітрині є декілька нововведень: 

  • штучний інтелект підкаже, яку книжку вам слід прочитати;
  • з’явилася можливість генерації індивідуального списку бажань із книжками – читачі можуть позначати видання, які їм сподобалися, а згодом – сформувати їх в один документ. Це дозволить прийти на Книжковий Арсенал 2023 з готовим списком бажань. 
 

Нагадаємо, що Вітрина новинок – це щорічний спецпроєкт Читомо, у якому представляються видання, які видавці опублікували протягом певного періоду часу до фестивалів Книжковий Арсенал або Book Forum. Його головне мета – допомогти читачам дізнатися про всі визначні новинки й визначитися з майбутніми покупками, а також підтримати українських видавців. 

У просторі Книжкового арсеналу вітрина буде розміщена у секції А.

Проєкт у 2023 році втілюється завдяки підтримці Фундації ЗМІН. 

Нагадаємо, за пів року у 2022-му на Вітрині представили свої 270 новинок від 48 видавництв. 

Як відомо, 11-ий Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» у 2023 році триватиме з вечора 22 червня (офіційне відкриття) до 25 червня. Фокус-тема цьогорічного Арсеналу — «Коли все має значення».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ