Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Війна з Росією

Війна в Україні: у Львові ховають пам’ятки, котрі є світовим надбанням

Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
1/3
У зв'язку із нападом росії на Україну, у Львові намагаються убезпечити найцінніші пам'ятки від можливих ракетних ударів, або бомбардування. Про це сьогодні, 7 березня, під час брифінгу розповіла начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, інформує кореспондент Гал-інфо.

Для того, аби забезпечити безпеку пам'яток у Львові використовують досвід з Другої світової війни.

Як зазначила Лілія Онищенко, Львів з 1998 року є у списку світової спадщини ЮНЕСКО.

"Це центральна частина міста площею приблизно 150 га. Тут розташовані пам’ятки від ХІІІ до ХХ ст, які представляють архітектуру різних періодів, різних архітектурних стилів, а також різних національностей, які історично проживали у Львові, – вірмен, німців, поляків, євреїв, українців. Відтак, ми зараз захищаємо світову спадщину, а не лише українську. Адже якщо сьогодні в окупанта вистачило розуму, щоб вдарити по ядерних об’єктах, то ми не можемо бути впевнені, що світова спадщина стане для нього бар’єром. Тому, поки світ думає, чи закривати небо над Україною, ми закриваємо пам’ятки, котрі є світовим надбанням», - сказала Лілія Онищенко.

Вона наголосила, що до захисту кожного об'єкту підходять індивідуально. Все залежить від того, чи йдеться про вітражі, або скульптури.

Окрім того, окремі об'єкти були демонтовані та переміщені у безпечні сховища. Водночас, відповідачи на запитання Гал-інфо, чи евакуювали найцінніші пам'ятки зі Львова за кордон, Лілія Онищенко відповіла: "Ні".

«Як розповіла Лілія Онищенко, місто працює з польським реставраторами з інституту "Полоніка".

"Наші партнери вже зібрали для нас велику допомогу, яка за кілька днів має до нас прийти. Тобто всі матеріали, які нам потрібні для захисту. Найбільше потрібні вогнезахисні матеріали. Все інше ми маємо", - пояснила Лілія Онищенко.

Окрім того, вона закликала усі країни-учасниці організації ІКОМОС, яка діє при ЮНЕСКО, не їхати на наступне засідання, яке має відбутися в Казані, що на росії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ