Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Військові відзначили День Соборності заняттями в історичному музеї Львова

Напередодні національного свята — Дня Соборності України — у Львові особовим складом Повітряного командування „Захід” Повітряних сил Збройних сил України, де командиром є генерал-лейтенант Петро Осипенко, було проведено низку урочистих заходів. Зокрема, особливістю цьогорічного відзначення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки стало проведення заняття з гуманітарної підготовки з військовослужбовцями Повітряного командування в історичному музеї Львова. Про це «Гал-info» повідомила прес-служба Міністерства оборони України.
Військовослужбовці об’єднання також відвідали урочисту церемонію з нагоди Дня Соборності України, яка відбулася у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької, взяли участь у покладанні квітів до меморіалу воїнам Української Галицької Армії (УГА) та січовим стрільцям на Личаківському та Янівському кладовищах, а також запалили лампадки на могилах визначних діячів Львівщини: генерала М. Тарнавського, К. Левицького, В. Біласа, В. Беня, М. Пересуди-Суходольського, Д. Данилишина, Р. Руцейка, В. Крупи, І. Кука, О. Басараба.
Крім того, в музеї Повітряного командування „Захід” було відкрито тематичну експозицію зі 163 виготовлених з дотриманням масштабу макетів авіаційної техніки від Авіації Української Галицької Армії (УГА) до сучасних літаків Повітряних сил Збройних сил України. Також в музеї почала функціонувати виставка архівно-документальних матеріалів та друкованих видань 1918 року, які розповідають про діяльність засновника Авіації УГА Петра Франка та засвідчують дислокацію 1-го Галицького полку імені князя Льва на території сучасного штабу Повітряного командування „Захід”.
День Соборності України встановлено Указом Президента у 1999 році. Це свято відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки у 1919 року.
З нагоди 88-ї річниці проголошення Акту злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки та з метою належного відзначення Дня соборності України Президент Віктор Ющенко 27 грудня 2006 року видав спеціальний Указ.
Кабінету Міністрів України було доручено розробити та затвердити у десятиденний термін план заходів з відзначення у 2007 році Дня Соборності України, передбачивши, серед іншого Звернення до релігійних організацій з пропозицією проведення з нагоди Дня Соборності молитви за Україну.
22 січня 1918 року у приміщенні київського Будинку вчителя було підписано Четвертий універсал, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою.
1919 року в цей самий день на Софіївській Площі в Києві проголошено Акт Соборності українських земель. 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ