Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Влада Львова поклала квіти до пам'ятника «Героям і жертвам Чорнобиля»

фото: прес-служба ЛМР
фото: прес-служба ЛМР
фото: прес-служба ЛМР
фото: прес-служба ЛМР
1/2
Сьогодні, 26 квітня, у Львові відбулись заходи з відзначення 30-ої річниці ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. На площі біля пам’ятника «Героям і жертвам Чорнобиля» (вул. Морозна, 31а) провели панахиду та хвилиною мовчання вшанували усіх жертв. Про це Гал-інфо повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Сьогодні Львів у жалобі. Сьогодні Україна в жалобі. Такого рівня техногенної катастрофи сучасний світ більше не мав. В той час, коли радянська влада не знала, що робити, ховалась, брехала, прості хлопці йшли і своїми тілами закривали реактор. Дякуючи тим людям, які віддали своє життя, ми з вами живемо. Ніхто не знає, який би міг бути рівень цієї біди, якщо би не життя людей, які були віддані. Вони сьогодні ангели, вони сьогодні на небі. Щиро дякую отцям за цю молитву. Нам треба дуже багато молитись і просити Господа Бога, щоб ніколи більше на нашій землі не було такої біди. Але нам треба також і жити. Нам треба сьогодні наскільки ми можемо допомагати тим, хто вижив, хто живе, хто має важке здоров’я, їхнім сім’ям, тим, хто переїхав. Це дуже великий біль, який сьогодні хіба що заглушає цей біль війни, ці жертви, які сьогодні маємо через те, що ми не дбали про державу. Ми думали, що якось воно буде. Держава не дається на все життя. За неї треба боротись кожного дня. Герої-чорнобильці просто йшли і з честю виконували наказ.

Сьогодні тут є багато хлопців, які ще не були народжені. Вони знають про це хіба з книжок. Я би просив добре вивчити цю історію. Це історія, коли люди віддали себе, щоб ми з вами жили. Ці пам’яті будуть вічними в наших серцях, бо вони загинули, а ми живемо. Щиро дякую усім, хто сьогодні прийшов. Маю велику надію, що в нас буде усмішка, коли ми будемо згадувати наших ліквідаторів Чорнобиля, вірю, що держава знайде в собі сили повернутись лицем до людей, які віддали найдорожче, що вони мали», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Перші фото зруйнованого вибухом 4-го енергоблоку на ЧАЕС, автор - Ігор Костін

Також мер вручив відзнаки від імені громади міста Львова. Мер додав, що кожен, хто отримав Подяку, матиме також фінансову допомогу від міста.

За сумлінну працю, активну громадську діяльність та з нагоди 30-ї річниці ліквідації Чорнобильської катастрофи подяками нагороджені:

​ Головко Раїса Миколаївна – активний член Львівської обласної громадської організації «Полин Чорнобиля»;

​ Іванова Марія Дмитрівна – активний член Львівської обласної громадської організації «Полин Чорнобиля»;

​ Остапчук Любов Миколаївна – заступник голови Львівської обласної громадської організації «Полин Чорнобиля»;

​ Рудик Валентина Семенівна – активний член Львівського міського товариства «Матері Чорнобиля»;

​ Федорич Ганна Михайлівна – голова Львівського міського товариства «Матері Чорнобиля»;

​ Шульга Олена Григорівна – активний член Львівського міського товариства «Матері Чорнобиля».

Також сьогодні о 15.00 год у Львівській обласній філармонії (вул. Чайковського, 7) відбудеться вечір пам’яті з нагоди 30-ої річниці ліквідації ЧАЕС.

Радіологічні та медичні наслідки чорнобильської катастрофи

Нагадаємо, на обліку в управлінні соціального захисту перебуває понад 3,5 тис. львів’ян з числа постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС (у т.ч. 1-ої категорії – 916 осіб, 2-ої категорії – 1341 особа).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ