Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Внаслідок обмеження швидкості до 50 км/год впала кількість ДТП, - Фацевич

За два місяці цього року зафіксовано спад дорожньо-транспортних пригод та смертності на дорогах у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Серед найголовніших чинників, які вплинули на таку статистку, - запуск дорожньої патрульної поліції, обмеження руху до 50 км/год та превентивні заходи. Про це сьогодні, 14 березня, повідомив заступник Голови Національної поліції - керівник патрульної поліції Олександр Фацевич. Повідомила прес-служба Нацполіції.

Він розповів, що за перші два місяці цього року в країні зареєстровано 21,5 тисяча дорожньо-транспортних пригод. Це на 4,2 тисячі менше, аніж у січні-лютому минулого року. Серед них 2888 – ДТП з потерпілими, проте як у минулорічний період таких ДТП було понад 3,1 тисячу. У цьогорічних дорожньо-транспортних пригодах 363 людини загинуло, 3787 осіб ‒травмовані.

Олександр Фацевич розповів, що для зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод, а відтак – і кількості потерпілих від них, було прийнято рішення збільшити кількість поліцейських на дорогах. Тому із 17 лютого на найбільш проблемних ділянках трас міжнародного та державного значення безпеку забезпечує 210 екіпажів дорожньої патрульної поліції. 

«Основне значення запуску підрозділу дорожньої поліції – збільшення кількості поліцейських на дорогах для їх більш якісного обслуговування. Зараз ці екіпажі обслуговують близько 7 тисяч кілометрів доріг міжнародного та державного значення. Але це не означає, що траси регіонального та іншого значення не обслуговує жоден екіпаж», ‒ зазначив Олександр Фацевич.

Він додав, що в обласних центрах, містах, сільській місцевості службу несуть працівники підрозділів Департаменту патрульної поліції. У межах своїх зон оперативного реагування вони здійснюють контроль за дотриманням правил дорожнього руху, реагують на правопорушення, здійснюють превентивні заходи.

Водночас наряди дорожньої патрульної поліції в межах своєї зони патрулювання також обслуговують звернення громадян та виїжджають в наближені населені пункти за викликом. При цьому основним їхнім завданням залишається саме забезпечення безпеки на дорогах.

«Аналізуючи два місяці роботи у 2018 році, коли вже працювало більше 200 нарядів патрульної поліції, бачимо спад дорожньо-транспортних пригод, у першу чергу, з потерпілими та загиблими – з 3107 до 2888 ДТП. Це ще не великий, але результат. Очікуємо, що вже за півроку ми побачимо суттєву різницю», ‒ зазначив керівник патрульної поліції.

За словами Олександра Фацевича, найпоширенішими причинами ДТП з потерпілими за два місяці цього року є перевищення безпечної швидкості та порушення правил маневрування. Так, внаслідок перевищення водіями безпечної швидкості загинула 161 людина, через порушення правил маневрування – 55 людей.

«Із 363 загиблих у ДТП 171 людина ‒ це пішоходи. Це не лише порушення водіїв транспортних засобів, це і порушення безпосередньо самих пішоходів: перехід дороги у недозволеному місці, раптові виходи на дорогу, пішоходи в алкогольному чи наркотичному сп’янінні», – підкреслив Олександр Фацевич.

За його словами, серед чинників, які допомогли знизити смертність та травматизм на дорогах – обмеження допустимої швидкості у населених пунктах до 50 км/год. Але суттєво зменшити кількість ДТП, які відбуваються через перевищення швидкості, вдасться лише після прийняття на законодавчому рівні механізму контролю та фіксації таких порушень.  

Заступник Голови Нацполіції підкреслив, що значну роль відіграє особиста відповідальність як водія, так і пішохода. Кожна людина повинна розуміти, що порушення правил дорожнього руху може призвести до загибелі або тяжкого травмування.

«Ряд громадських об’єднань допомагають, виявляють таких правопорушників, інформують поліцію. І така співпраця поліції та громади  зробить набагато ефективнішою роботу правоохоронців. Буде безпечно і в містах, і на дорогах», – зазначив Олександр Фацевич.

Він повідомив, що вже до кінця цього року присутність патрульної поліції на дорогах буде збільшена. Дорожня поліція обслуговуватиме всі траси міжнародного та національного значення – більше 9 тисяч км.

«Плануємо запустити більше 300 нарядів дорожньої патрульної поліції. Продовжимо співпрацю з дорожніми службами, органами місцевого самоврядування. Тому що забезпечення безпеки дорожнього руху – це комплексне завдання для всіх», – наголосив заступник Голови Нацполіції.

Нагадаємо, раніше Олександр Фацевич повідомив, що за 2017 рік групи реагування патрульної поліції розкрили близько 13 тисяч правопорушень. Також наряди патрульної поліції заступили на чергування ще на семи автошляхах держави.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ