Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Водне поло: Кубок пам’яті Вадима Мартинчика залишився у Львові

У басейні «Динамо» завершився другий за ліком міжнародний ватерпольний турнір серед юнаків 2002 року народження і молодших присвячений пам’яті відомого плавця та ватерполіста Вадима Мартинчика.
waterpolo.org.ua

За головний трофей змагань змагалися чотири команди: господарі ДЮСШ № 3 (Львів), ДЮСШ Одеса, збірна Харківської області та «Нептуп» з Лодзі (Польща). Останніх, до речі, тренує легендарний «динамівець» Віктор Берендюга – бронзовий призер Олімпійських ігор 1988 року.

У басейні «Динамо» Віктора Берендюгу протягом трьох днів впізнавали, робили пам’ятні фото. Для львівського водного поло постать Віктора Берендюги є історичною. За львівське «Динамо» Берендюга грав хоч і з перервами (1979-1989, 1992-1997), але двічі ставав бронзовим призером Радянського Союзу. Завершивши кар’єру професійного гравця, Берендюга став тренером у сусідній Польщі і саме з його ініціативи, а також організаторів меморіалу Вадима Мартинчика турнір став міжнародним. Берендюга привіз команду з Лодзі до Львова не тільки на турнір, а ще й для того, щоб польські дітлахи насолодилися красою міста Лева.

Дорослі пристрасті у грі юнаків у басейні «Динамо» кипіли протягом трьох днів. Що цікаво, накипіли так, що останній матч між львів’янами та поляками став визначальним не тільки для цих двох команд. Для прикладу, якщо вихованці Олександра Богданова програвали полякам з різницею у 5 голів, то ставали бронзовими призерами, якщо грали б у нічию, то були б срібними, а якщо вигравали з будь-якою різницею у рахунку, то ставали чемпіонами другого турніру пам’яті Вадима Мартинчика.

Хоч і так званий фінальний матч більше нагадував чемпіонат України з плавання серед юнаків, забиті голи у цьому матчі вболівальники таки побачили. У дуже запеклій та напруженій боротьбі перемогу з рахунком 4:3, а відповідно і перше місце святкували господарі (7 очок). Команді Віктора Берендюги дістався кубок за друге місце (6 очок), одесити фінішували третіми (3 очки), а харків’яни – четвертими (0 очок).

«Зробили висновки з попередніх матчів і не допускали стільки помилок, як це було у попередніх іграх, - каже Олександр Богданов, тренер команди переможців.-  Для прикладу, у матчі проти Одеси врятували нічию лише за 3 секунди до кінця матчу, могли як і виграти, так і програти. У грі з поляками ми запропонували їм пресинг по всьому ігровому полю. Хлопці справилися з цим завданням, тому ми перемогли. Поляки – сильна команда, у своєму віці друга у Польщі. Для нас це дуже хороший суперник, з якими працює наш Віктор Берендюга. Разом з ним грали за «Динамо», але сьогодні була тренерська дуель. Радий, що ми перемогли, але, повірте, що наша дружба залишилася. Щодо інших команд, то Харків і Одеса – наші головні суперники на чемпіонатах України у різних віках. Ці матчі корисні і для нас, так і для них. Через два місяці у нас стартує чемпіонат України серед гравців 2002 року народження, тому цей турнір для нас одним з етапів підготовки до нього. Вважаю, він пройшов на хорошому рівні і мав рівний склад учасників. Впевнений, що всі команди з цих матчів щось для себе почерпнули».   

«Вважаю, що у фінальній грі зустрілися дві рівні команди, - каже Віктор Берендюга, тренер команди «Нептун» Лодзь. – Кожна з команд могла вигравати. Львів’янам більше пощастило, адже команда грала дещо виваженіше, аніж наша. Дуже б хотілося, щоб було більше таких турнірів. Тоді б молодь розвивалися краще і швидше. При можливості обов’язково приїдемо на турнір до Львова знову», - сказав Віктор Берендюга.   

Вадим Терентійович Мартинчик (10.01.1934 – 1.09.2010) багато років одним із керівників львівського спортивного товариства. Його знали як відомого плавця і ватерполіста, чемпіона і рекордсмена країни, члена збірної команди СРСР з плавання і водного поло, авторитетного тренера і арбітра, заслуженого тренера України, заслуженого працівника фізичної культури і спорту.

Результати усіх матчів другого меморіалу Вадима Мартинчика

1 ігровий день. Нептуп Лодзь – ДЮСШ Одеса – 12:9

Зб. Харківської обл. – ДЮСШ №3 Львів – 3:6

2 ігровий день. Нептун Лодзь – збірна Харківської обл. – 12:3

ДЮСШ №3 Львів – ДЮСШ Одеса – 12:12

3 ігровий день. ДЮСШ Одеса – збірна Харківської обл. – 13:12

ДЮСШ №3 Львів – Нептун Лодзь – 4:3

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ