Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Волинський «фаберже» створив нові шедеври з бурштину і шкаралупи

серія складається із шести різних робіт, виготовлених із яєчних шкаралуп і оздоблених кольоровими художніми металами
фото Суспільне

Фото: Depositphotos

Заслужений майстер народної творчості Анатолій Бойко з міста Володимира, котрого називають "Волинським "Фаберже", презентував нові роботи — подвійні та потрійні витвори з яєчної шкаралупи.

Про це волинянин розповів у коментарі Суспільному.

З його слів, серія складається із шести різних робіт, виготовлених із яєчних шкаралуп і оздоблених кольоровими художніми металами.

"Яйця гусячі оброблюю, розрізаю на смужки, обкручую, ділю на частини, а потім створюю різні комбінації. Яйце не змінене, а доповнено естетично. Тут є і хаотика, і трипільські ліції — закладений певний сенс. Стиль цей мішаний, тобто додаються деякі елементи для композицій", — сказав володимирчанин.

Анатолій Бойко зазначив, що одночасно може створювати до 15 робіт, переходячи від одного елемента до іншого.

"Центральну лінію я вручну пройшов, воно мусить полежать 8-12 годин, щоб затвердів шар смоли. Перед тим десь тиждень накручую металеві дроти, два, три, чотири разом, щоб утворилося плетення. Часу я ще ніколи не засікав, скільки йде на створення однієї роботи", — говорить чоловік.

Найбільша композиція зі шкаралуп, додав майстер, складалася з дев'яти яєць і була створена на замовлення у травні цього року як родинний оберіг під назвою "Дерево життя".

Усі матеріали Анатолій Бойко купує за власні кошти, потому готові вироби або продає, або передає на благодійні аукціони в підтримку військових, або залишає у власній колекції.

Що відомо про попередні роботи майстра

Анатолій Бойко — заслужений майстер народної творчості України, 28-й посол культурної дипломатії в Європі. Його роботи тричі увійшли до Національного реєстру рекордів України.

У травні 2022-го Анатолій Бойко виготовив оберіг із яєчних шкаралуп, який присвятив захисникам "Азовсталі" — бійцям полку "Азов", які боронили місто Маріуполь. У червні митець презентував новий екземпляр із яєчних шкаралуп, якого присвятив Збройним силам України.

У січні 2023-го Анатолій Бойко створив різдвяну шопку з яєчної шкаралупи і позолочених фігур. Ця композиція зображала вифлеємську стайню у ніч Різдва Христового. Навесні змайстрував великодній вінок із 12 яєчних шкаралуп. Торік у липні майстер представив серце з яєчної шкарлупи, декороване крихтами бурштину й декоративним металом різних кольорів.

Навесні 2024 року майстер виготовив новий виріб — яєчну шкарлупу страуса Ему оздобив символами сили та нескінченності. У травні цього року володимирчанин представив колекцію виробів, яку представлять на аукціонах у Європі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ