Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

ВООЗ: Польські міста найбільш забруднені у Європі

У Польщі склалася найгірша ситуація з рівнем забруднення повітря серед усіх європейських країн. Про це в своїй доповіді повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я.

До першої десятки населених пунктів з найвищим рівнем забруднення повітря потрапило 7 польських міст, а в першій 50 - їх аж 33. Лідером «антирейтингу» стало польське місто Живєць, за ним: Пщина, Рибнік, Водзіслав-Шльонський, Опочно, Суха-Бескидзька, Ґодув. В першу десятку потрапило і 3 болгарських міста. 11 місце посів Краків.

Опублікований звіт представляє результати вимірів якості повітря в більш як 3 тис. містах в 103 країнах. Дані є досить песимістичними, забруднення повітря перевищує допустиму норму у 80% міст світу. Аналітики, в першу чергу, досліджували концентрацію зважених часток РМ2,5 і PM10 в повітрі.

Частинки РМ2,5 настільки маленькі, що без проблем проникають з легень в кров'яну систему, тому люди, що піддаються дії високих концентрацій РМ2,5, піддають більш високому ризики розвитку серцево-судинних захворювань і порушень обміну речовин.

РМ2,5 - тверді частинки, які присутні в повітрі. Вони являють собою складну суміш з частинок вихлопних газів бензинових і дизельних двигунів, пилу від зносу дорожніх покриттів, шин і гальм. Ці частинки є основним і найбільш токсичним компонентом забруднення повітря біля автошляхів і на території промислових центрів.

Польське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ