Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я  |  Надзвичайні події

Впав з драбини: Львівські лікарі врятували життя чоловіку

Упродовж місяця спеціалісти лікарні святого Луки Першого медоб’єднання Львова боролися за життя і здоров’я 57-річного пацієнта з множинними переломами, зміщеннями та дихальною недостатністю. Чоловік встановлював сонячні батареї, однак впав і сильно травмувався. Про це повідомляє ЛМР.
Фото: Лікарня святого Луки

57-річний Василь Романко – з передмістя Львова. Він травмувався наприкінці весни, коли допомагав синові встановити на дах його будинку сонячні батареї. Батько стояв на металевій драбині. Зненацька гак, яким вона була закріплена, відірвався і чоловік упав на землю. Рідні одразу викликали швидку, яка доправила пацієнта у важкому стані до лікарні святого Луки.

Чоловік отримав множинні травми та складні переломи зі зміщенням. Зокрема, ребер, правого стегна, відкритий перелом верхньої третини ліктьової кістки правої руки та вивих головки променевої кістки. Пацієнта забрали до операційної, де травматологи тимчасово зафіксували переломи на стегні та руці апаратами зовнішньої фіксації.

На фоні важкої травми грудної клітки, у пана Василя стався лівобічний пневмоторакс. Це значить, що у плевральній порожнині скупчилося повітря, що неминуче призводить до колапсу дихального органу. Тож лікарі терміново виконали дренування, а потім підключили чоловіка до апарату ШВЛ. До того ж у пацієнта розвинулася застійна пневмонія і він тривалий час мав гарячку. У такому стані проводити наступне хірургічне втручання було неможливо.

Лише за кілька тижнів ортопеди-травматологи змогли приступити до другої операції. Їм потрібно було зняти апарати зовнішньої фіксації та провести внутрішній остеосинтез, тобто зафіксувати переломи імплантами. Втручання виконували в кілька етапів.

«Ми виконали накістний остеосинтез ліктьової кістки. Тобто встановили на праву пошкоджену руку титанову пластину. Також вправили головку променевої кістки, виконали пластику розірваних зв’язок ліктьового суглоба та прикріпили їх анкерним гвинтом. Щодо перелому ноги, то ми провели блокуючий інтрамедулярний остеосинтез стегнової кістки. Ці втручання були необхідні для того, щоб максимально відновити функцію кінцівок і пацієнт зміг якнайшвидше повернувся до звичного життя», – розповідає Ярина Мачічка, ортопединя-травматологиня лікарні святого Луки.

На другий день після того, як лікарі зафіксували перелом стегнової кістки пана Василя титановим стержнем та гвинтами, він нарешті зміг стати на ногу. Зараз пацієнт добре почувається та вже займається із фізичними терапевтами. Його реабілітація буде тривалою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ