Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Вперше оприлюднили контракт між Іраном і росією на постачання зброї

Контракт на постачання зброї є першим вагомим доказом того, що Іран продавав боєприпаси Росії для війни в Україні
фото з сайту Sky News

Британські ЗМІ опублікували контракт на постачання зброї, який показує: Іран продавав Росії боєприпаси для війни з Україною.

Про це повідомляє Sky News.

Інформоване джерело стверджує, що документ є "100% достовірним". На ньому показано різні типи боєприпасів вартістю трохи більше 1 мільйона доларів.

Ймовірний контракт на постачання зброї, який побачило Sky News, є першим вагомим доказом того, що Іран продавав боєприпаси Росії для війни в Україні, стверджує інформоване джерело в службах безпеки.

Якщо 16-сторінковий документ, датований 14 вересня 2022 року, є автентичним, він стосується зразків артилерійських і танкових снарядів і ракет різного калібру вартістю трохи більше 1 мільйона доларів.

Джерело оприлюднило його разом із п’ятьма сторінками ймовірно пов’язаного контракту, який включає стволи для танка Т-72 і стволи для артилерійської установки «Гаубиця», а також снаряди для боєприпасів. Ця угода коштувала близько 740 000 доларів.

Sky News не зміг самостійно перевірити справжність документів.

Проте джерело в службах безпеки стверджує: «Це контракт між іранцями та росіянами щодо боєприпасів… Ми вважаємо, що він на 100% достовірний».

Посольство Росії та посольство Ірану у Великій Британії відповідно не відповіли на запит прокоментувати заяви про угоду зі зброєю, ані щодо автентичності документів.

Журналісти показали документи прем’єр-міністру України Денису Шмигалю під час його візиту до Британії у травні та міністру закордонних справ Великобританії Джеймсу Клеверлі.

Київ і Лондон заявили, що планують розслідувати достовірність матеріалів і вживуть заходів, якщо їх буде визнано достовірними.

"Ми підозрювали, що щось подібне відбувається", - сказав нещодавно посол України у Великій Британії Вадим Пристайко.

«Як тільки ми перевіримо це належним чином, ми зможемо вжити відповідних заходів».

Пан Клеверлі в окремому інтерв’ю сказав: «Коли нам нададуть інформацію, ми спробуємо її оцінити та підтвердити. І, звичайно, ми прийматимемо рішення на основі цього».

За його словами, Велика Британія вже запровадила санкції проти Тегерана після того, як режим поставив до Росії ударні безпілотники, які тероризували українські міста.

"Якщо ми маємо докази того, що Іран надавав військову підтримку Росії у спробі вторгнення Росії в Україну, ми вжили заходів і, звичайно, завжди будемо робити те саме", - сказав міністр закордонних справ.

Інформоване джерело в службах безпеки стверджує, що ймовірний контракт на поставку зброї є доказом того, що ця підтримка поширюється на боєприпаси та інше військове обладнання.

«Наша оцінка полягає в тому, що це були «зразки» зброї до подальших поставок», — стверджує джерело.

Війна Росії в Україні виснажує запаси боєприпасів з обох сторін.

Західні союзники намагаються продовжувати озброювати Київ, тоді як Москва перевела свою оборонну промисловість на військові рейки.

Але оскільки російська економіка постраждала від санкцій, Кремль також звернувся за допомогою до своїх друзів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ