Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Кримінал

ВРУ ввела відповідальність за незаконне використання символіки Нацполіції

Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання найменування та ознак належності до Національної поліції України".

Документ передбачає запровадження адміністративної відповідальності за незаконне використання найменування та ознак належності до Нацполіції.  За ухвалення відповідного урядового проекту закону №7474 за основу та в цілому проголосували 233 народні депутати за мінімально необхідних 226, повідомляє Укрінформ

"Необхідність розробки цього законопроекту обумовлена тим, що останнім часом поліцейські виявляють непоодинокі випадки використання юридичними особами, громадськими організаціями найменування та ознак належності до Національної поліції, зокрема використання назви "поліція" на транспорних засобах, на знаках, на шевронах, погонах і будівлях. Законопроектом пропонується визначити, що використання найменування та ознак належності до Нацполіції здійснюється виключно поліцією України", - зазначив заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян, презентуючи законопроект із трибуни парламенту.

Так, законом передбачено внесення зміни до статті 1 закону «Про Національну поліцію», у якій визначено найменування Національної поліції України.

Також передбачено доповнити закон «Про Національну поліцію» статтею 51 «Використання найменування та ознак належності до Національної поліції України», якою пропонується визначити ознаки належності до Національної поліції України та порядок використання найменування та ознак належності до Національної поліції України.

При цьому використання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними особами, фізичними особами-підприємцями та громадськими об’єднаннями, а так само фізичними особами ознак належності, найменування поліції або похідних від нього, у тому числі викладених іноземною мовою, на одязі, транспортних засобах, будівлях, бланках документів, у найменуванні з порушенням вимог частини другої цієї статті заборонено і має наслідком відповідальність відповідно до закону. 

Так, відповідно до ухваленого закону, передбачено адміністративну відповідальність за незаконне використання найменування та ознак належності до Національної поліції України шляхом доповнення глави 15 (Адміністративні правопорушення, що посягають на встановлений порядок управління) Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) новою статтею 184-3 (Незаконне використання найменування та ознак належності до Національної поліції України).

Згідно зі статтями 221 та 255 КупАП розгляд справ про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 184-3 (у редакції законопроекту) цього Кодексу, покладається на районні, районні в місті, міські чи міськрайонні суди (суддів), а складання протоколів про такі адміністративні правопорушення – на уповноважених на те посадових осіб Національної поліції України відповідно.

Законом визначено, що незаконне використання фізичною особою ознак належності до Нацполіції або незаконне використання нею на транспортному засобі найменування цього правоохоронного органу, в тому числі викладених іноземною мовою, тягне за собою накладення штрафу від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Водночас аналогічні дії, вчинені органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними особами, фізичними особами-підприємцями та громадськими організаціями передбачатиме накладення штрафу від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У випадку повторних правопорушень, вчинених особою протягом року, розмір штрафу, застосованого до фізичних осіб, становитиме від трьох до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а до ФОПів і посадовців — від чотирьох до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Водночас у законі визначено, що ознаками належності до поліції є символіка поліції, однострій поліцейських, спеціальні звання, відомчі відзнаки, спеціальний жетон та службове посвідчення поліцейського.

Цей Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім пункту 1 розділу І цього Закону, який набуває чинності через шість місяців з дня його опублікування. Пункт 1 розділу І передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за якими документ доповнюється статтею 184-3 щодо адміністративної відповідальності за незаконне використання найменування та ознак належності до Національної поліції України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ