Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ВРЮ схвалила звільнення Кіреєва

Вища рада юстиції схвалила звільнення судді Печерського райсуду Києва Родіона Кіреєва за порушення присяги. Про це повідомила прес-служби ради.

5 листопада 2015 року Вища рада юстиції прийняла рішення про внесення подання про звільнення за порушення присяги КІРЄЄВА Родіона Володимировича з посади судді Печерського районного суду міста Києва за порушення присяги.

Як відзначив за результатами засідання Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, рішення ВРЮ ґрунтується на висновках Європейського суду з прав людини у справі «Тимошенко проти України». «Це відкриває шлях до вирішення питання про відповідальність усіх суддів, у діях яких рішеннями ЄСПЛ було констатовано порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», – сказав Голова ВРЮ.

Нагадаємо, що 5 серпня 2011 року Печерський районний суд м. Києва виніс постанову про зміну щодо підсудної Тимошенко Ю.В. запобіжного заходу з підписки про невиїзд на тримання під вартою. Постанову мотивовано тим, що підсудна відмовлялася відповідати на запитання суду, зокрема повідомити адресу місця проживання, чим перешкоджала встановленню обставин у справі, а також запізнювалася на судові засідання, виявляла публічні прояви неповаги до суду, тому суд дійшов висновку, що, перебуваючи на волі, підсудна може ухилитись від правосуддя та виконання процесуальних рішень.

Доповідач із цього питання, член ВРЮ Н.Волковицька зазначила, що Європейський суд встановив: тримання підсудної Тимошенко Ю.В. під вартою було свавільним та несумісним із цілями пункту 1 статті 5 Конвенції, оскільки суд виніс постанову від 5 серпня 2011 року про зміну запобіжного заходу без достатніх правових підстав, зокрема без наявності ризику переховування від правосуддя, перешкоджання встановленню істини у справі або продовження нею злочинної діяльності. Європейський суд зауважив, що постанова суду не містила посилань на будь-які порушення Тимошенко Ю.В. впродовж попередніх місяців зобов’язання не залишати місця свого проживання, і хоча суддя зазначив, що вона відмовилась надавати розписку про повідомлення її про час і місце наступного засідання, він не вказав, що заявниця не з’являлась на будь-яке судове засідання. Відмова заявниці назвати свою адресу у судовому засіданні не мала негативного впливу на її участь у провадженні, оскільки дана адреса вже містилась у матеріалах кримінальної справи. Запізнення заявниці на судове засідання 5 серпня 2011 року було незначним, а тому це не може свідчити про небажання з її сторони співпрацювати з національним судом.

Як зазначив Європейський суд, не було встановлених законом підстав для взяття підсудної Тимошенко Ю.В. під варту, головною підставою для взяття заявниці під варту було її ймовірне перешкоджання встановленню істини у справі та її зневажлива поведінка, а тому позбавлення заявниці свободи впродовж було свавільним та незаконним.

Зазначимо, що до ВККСУ та ВРЮ надійшло понад 800 звернень громадян, народних депутатів України та інших осіб стосовно перевірки дій судді Печерського районного суду міста Києва КІРЄЄВА Р.В.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ