Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Втрата нюху стала яскравим симптомом хвороби COVID-19, - Супрун

Втрата нюху стала яскравим симптомом хвороби COVID-19, тож тепер питати у когось чи не зник нюх або смак, чи нюхати все навколо вдома у разі появи інших симптомів, — цілком нормально. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомила Уляна Супрун.
Photo by form PxHere

Здавалося б, втратити нюх не так вже й страшно, зазначає Супрун. Це виглядає дрібницею, особливо якщо порівняти з високою температурою, сильним кашлем чи вбивчою слабкістю, які може спричинити COVID-19. Утім, це зовсім не так. Втрата здатності відчувати запахи, а разом з тим й смаки, може сильно погіршувати якість життя — через брак відчуттів та навіть можливості насолоджуватися їжею. Як з цим справлятися?

Втрата нюху (або медичною мовою асомнія), може бути вродженою або набутою. У другому варіанті серед безлічі потенційних причин втрати нюху (лікування певних хвороб як-от хвороби Альцгеймера чи внаслідок травми) є й варіант вірусного захворювання. Крім цього погіршення нюху може відбуватися з віком. У травні 2020 року втрату нюху включили до переліку симптомів COVID-19.

У випадку з COVID-19 цей симптом зустрічається на перших етапах хвороби найбільш часто та є головним неврологічним симптомом. Відмінною рисою від інших вірусних хвороб є те, що втрата нюху через COVID-19 є раптовою, і трапляється навіть коли людина не має нежиті чи закладеності носа та може вільно дихати носом. Так само раптово нюх може повернутися назад. Крім цього, втрата нюху може бути єдиним симптомом хвороби.

Це досить поширений симптом. Більше ніж половина людей, які мають COVID-19, втрачають нюх. Хороша новина полягає в тому, що нюхові нейрони здатні до регенерації, і більшість людей менше, ніж за чотири тижні повністю відновлюють цю функцію. Погана новина — не кожна людина після хвороби може відновити нюх повноцінно чи до того рівня, яким він був до хвороби. Для когось відновлення нюху може зайняти навіть рік чи більше.

Чому зникає нюх?

Досі достеменно не досліджено, як саме працює цей механізм. Поки відомо, що вірус SARS-CoV-2 інфікує організм шляхом приєднання до рецепторів АСЕ2 на поверхні клітин, що вистилають верхні дихальні шляхи, найбільше їх знайдено в носі. Потім білок, який називається TMPRSS2, допомагає вірусу “вдертися” в клітину. Потрапляючи всередину, вірус може розмножуватися, викликаючи запальну реакцію імунної системи. Так відбувається інфікування.

Тож спочатку науковці вважали, що таким чином вірус може атакувати й нюхові нейрони, які виконують функцію передачі сигналу від умовного подразника до ділянки мозку, яка далі визначає його “запах”.

Однак, білки ACE2, не були виявлені на нюхових нейронах. Але їх знайшли на клітинах, які називаються "чутливими клітинами". Вони підтримують нюхові нейрони. Можливо, вірус пошкоджує ці опорні клітини, спричиняючи набряк.

Тож поки виглядає так, що на відміну від втрати нюху, яка виникає через інші віруси, вірус SARS-CoV-2 лише тимчасово “роззброює” нюхові рецептори, впливаючи на функцію підтримуючих клітин. Щойно організм справляється з вірусом, нюх повертається.

Разом з нюхом дуже часто зникає й смак. Про втрату відчуття смаку заявляли понад 40% людей, які хворіли на COVID-19.

Якщо зі смаковими рецепторами все гаразд, а нюхові не працюють відповідно, то може виникати враження, ніби ви втратили і відчуття смаку. Саме запахи доповнюють і розкривають смак.

Втрата нюху, а разом з ним і смаку, означають втрату приблизно 40% можливостей сенсорної системи. Це може неабияк вплинути на якість життя. Наприклад, втрата здатності відчувати смак їжі може бути причиною того, що люди з аносмією втрачають вагу, пропускаючи прийоми їжі чи споживаючи значно менше, ніж зазвичай. Зокрема, є деякі дослідження, які пов’язують пов’язують аносмію у разі COVID-19 з депресією та тривожністю.

Як справлятися з втратою нюху і смаку?

Універсальної та добре науково обґрунтованої поради щодо повернення нюху поки не існує. British Rhinological Society розробили ґайдлайн для медиків, як допомогти пацієнтами, які втратили нюх через COVID-19. У ньому такі поради:

  • Більшість людей, які втратили нюх через COVID-19, відновлюють його частково або повністю уже на 1-2 тиждень хвороби. Тож жодних втручань робити не варто.
  • Рекомендують застосовувати назальні кортикостероїди (краплі для носа, які мають протизапальну дію) для тих пацієнтів, які мають втрату нюху понад два тижні.
  • Тренування нюху. Це не ліки, утім спосіб пришвидшити одужання. Він передбачає, що людина, яка втратила нюх, з певною періодичністю та протягом тривалого періоду часу повинна нюхати різні ефірні олії (окремо або в наборах з декількома ароматами), щоб спонукати сенсорну реакцію. Є кілька досліджень, які підтверджують, що такі тренування позитивно впливають на швидкість повернення нюху чи часткового його відновлення. Утім, наукова база такого методу досить “бідна”.
  • Тренуванням для рецепторів також може бути їжа. Можна спробувати додати більше спецій чи більше кислої, гіркої або солодкої їжі до раціону.
  • Допоки ви не втратите нюх чи смак, складно усвідомити, наскільки це важливо для повноцінного та якісного життя!
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ