Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вуглецеві кредити та ефективне управління лісовими ресурсами

Вуглецеві кредити: ефективне управління лісовими ресурсами та їх вплив на сталий розвиток України в умовах кліматичної кризи.

На сьогоднішній день зміна клімату є однією з найбільш актуальних проблем, що постала перед людством. Цей процес набув такого масштабу, що починає загрожувати соціально-економічному розвитку країн світу. Ми повинні швидко вчитися відповідати на цей виклик глобалізації і розробляти та втілювати заходи з адаптації до змін клімату.

У 2015 році на 21-ій сесії Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату в Парижі у контексті сталого розвитку задекларовано перехід до моделі низьковуглецевої економіки, яка здатна протистояти змінам клімату за умови використання потенціалу лісів для запобігання зміні клімату шляхом поглинання парникових газів, передусім вуглекислого газу, та утримання вуглецю у лісових екосистемах.

На міжнародному рівні визнано важливу роль лісу, як головного наземного поглинача парникових газів і у цьому відношенні лісове господарство України має значний потенціал, який все ще залишається недооціненим та нереалізованим.

Якщо розглядати потенціал поглинання парникових газів лише для земель лісового фонду, то згідно з офіційною національною звітністю України до РКЗК ООН (Ukraine’s Greenhouse Gas Inventory 1990-2020 – Kyiv 2022) з 1990 і до 2020 року обсяги поглинання вуглекислого газу змінювалися у межах від 51,8 млн. т СО2 екв. у 1999 році до 24,4 млн. т СО2 екв. у 2016 р., а за останні 5 звітних років (2016-2022 рр.) величина річного поглинання становила у середньому 26,5 млн. т СО2 екв., або у середньому 2,55 т СО2 екв. на 1 га лісових земель. Наведені цифри свідчать про те, що лісове господарство в Україні – єдиний сектор економіки держави, який більше поглинає вуглецю, ніж викидає. Ця важлива обставина має належним чином усвідомлюватися в суспільстві, необхідно шукати шляхи ефективного управління лісовими ресурсами, що у свою чергу позитивно вплине на сталий розвиток України в цілому та збільшуватиме шанси адаптації до зміни клімату.

Слід відзначити, що Україна увійшла до десятки країн-лідерів кліматичного процесу, що однією з перших опублікувала свою Стратегію низьковуглецевого розвитку до 2050 року. Цей документ є інструментом державного управління і формування кліматично відповідальної поведінки бізнесу та громадян. Його наявність є підставою для залучення інноваційних, високоефективних технологій, інвестицій та коштів міжнародної технічної допомоги.

Одним із способів, в який Україна може реалізувати необхідні завдання з ефективного управління лісовими ресурсами є вуглецеве кредитування. Вуглецеві кредити — це своєрідна квота у формі сертифікату для країни чи організації на викиди певної кількості парникових газів, нею можна торгувати в разі, якщо повна норма не використовується. Іншими словами, сьогодні власник такого сертифіката має право на викид однієї тони CO2 або ж еквівалентної кількості іншого парникового газу. При цьому, даний сертифікат можна продавати на міжнародному ринку за його поточною ціною. Торгівля кредитами на міжнародному рівні є добровільним вуглецевим ринком. Купівля вуглецевих кредитів для різних проектів є стандартною світовою практикою.

Програма Verified Carbon Standard (VCS) є найпоширенішою у світі міжнародною добровільною програмою кредитування парникових газів, що розроблена та реалізується неприбутковою організацією Verra.

Усі проекти та програми повинні пройти ретельний процес розробки та оцінки перед реєстрацією в програмі VCS. Стандарти VCS визначають правила та вимоги, яким мають відповідати проекти, щоб пройти сертифікацію. Крім того, програма VCS включає три інші важливі компоненти: незалежний аудит, методологію розрахунку та єдину систему реєстру проектів. Кожен проект Програми VCS також проходить період публічного обговорення, протягом якого будь-хто може висловитись чи проект відповідає стандартам Програми VCS.

Проекти та програми, зареєстровані в програмі VCS, отримують вуглецеві кредити, відомі як Verified Carbon Units (VCU). Принципи забезпечення якості VCS гарантують, що всі вуглецеві кредити відображають скорочення викидів парникових газів, які є реальними, вимірними, незалежно перевіреними, оціненими та прозорими. Управління програмою VCS та її контроль здійснюється Консультативною групою програми VCS та Радою Verra.

Проекти VCS реалізують широкий спектр заходів такі як управління відходами, відновлювані джерела енергії, екологічно безпечне виробництво, «зелені» технології, покращення управління лісами, земельними та водними ресурсами, які зменшують викиди парникових газів та захищають довкілля.

Програма VCS схвалена Міжнародним альянсом зі скорочення та компенсації викидів вуглецю (ICROA) і відповідає Кодексу найкращої практики ICROA.

Аудитори «Компанії «Центр ЛТД», найбільшої в Україні компанії у сфері екологічного консалтингу, верифікують ваш вуглецевий слід за стандартом ISO 14064, який містить чіткі вказівки та вимоги щодо кількісної оцінки та перевірки викидів у кадастрі парникових газів.

Можливість верифікації CCF відкрита для компаній усіх секторів та організацій. Вона націлена на всіх, хто хоче зробити внесок у захист клімату, підвищити довіру суспільства про свій викид CO2 та покращити свій зовнішній імідж, зосередившись на сталості та управлінні кліматом.

Контакти для надання індивідуальної пропозиції для верифікації за ISO 14064: 79026, Львів, вул.Сахарова, 41, 380 96 781 05 37, [email protected]


 


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ