Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Вибори у Бангладеш проходять на фоні сутичок і бойкоту

У Бангладеш в день виборів, які бойкотує опозиція, спалахнули запеклі сутички між опозиційними активістами і поліцією, в яких загинули щонайменше п'ятеро людей.

Напередодні виборів загинули десятки людей.

Десятки виборчих дільниць були спалені, голосування призупинили на понад 100 дільницях.

Насильство спалахнуло після того, як опозиція, яка бойкотує вибори, оголосила дводенний страйк, назвавши голосування "скандальним фарсом".

Провладна партія "Ліга Авамі", очолювана прем'єр-міністром Шейх Хасіною Вазед, заявляє, що впевнена у своїй перемозі.

Прем'єр відкинула заклики до відставки і до створення нейтрального уряду, який би стежив за ходом виборів, як це було у минулі роки.

На понад половині виборчих округів голосування не було взагалі, оскільки через бойкот з боку опозиції переможцями були заздалегідь оголошені провладні кандидати.

На час проведення виборів у країні посилили заходи безпеки, залучивши загалом 50 тисяч військових.

Опозиційна Націоналістична партія Бангладеш оголосила 48-годинний страйк після того, як її лідер Халеда Зія закликала своїх прихильників повністю бойкотувати вибори.

Вона також звинуватила уряд у тому, що її помістили під домашній арешт, однак влада заперечує цю інформацію.

Страйк є останнім у цілій низці акцій протесту, організованих Націоналістичною партією та її політичними союзниками.

У рамках тих акцій протестувальники вдавалися до блокування автошляхів, залізничних колій, водного транспорту, а також до припинення роботи магазинів, шкіл і офісів.

Під час розгонів демонстрацій поліцією загинули десятки прихильників опозиції, водночас десятки пасажирів заживо згоріли в автобусах, в які демонстранти жбурляли пляшки із запалювальною сумішшю, якщо ті не підтримували страйк.

Починаючи з 1991 року, всі вибори у Бангладеш проводили під проводом нейтральної адміністрації, аби гарантувати їхню незалежність.

Але, скориставшись більшістю місць у парламенті, "Ліга Авамі" скасувала ту виборчу систему 2010 року, стверджуючи, що у ній більше немає потреби.

Минулого місяця до Дакки прибув спеціальний посланець Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, щоб налагодити діалог між сторонами протистояння, однак питання так і не зрушило з мертвої точки.

Запеклі політичні суперники Шейх Хасіна та Халеда Зія по-черзі опинялися то при владі, то в опозиції впродовж більшої частини останніх двох десятиліть.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ