Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Висновок щодо загибелі члена місії ОБСЄ Стоуна має зробити українська влада — Хуг

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ передає українському слідству всі матеріали щодо загибелі члена місії Джозефа Стоуна у квітні 2017 року на непідконтрольній території Луганщини. Остаточний висновок у цій справі повинна зробити українська влада.

Про це в інтерв'ю Громадському заявив заступник глави СММ ОБСЄ Александр Хуг.

«Кримінальне розслідування — справа компетентної влади. Ця влада — українська. Навіть попри те, що це відбувається в непідконтрольних районах. Отримати туди доступ нині складно, якщо взагалі можливо. Але ми зробили доступними всі факти, які нам удалося встановити, включно з уламками авто, в якому сидів Джозеф», — зазначив Хуг.

Він додав, що, на думку ОБСЄ, Стоун загинув внаслідок підриву протитанкової міни. Водночас Хуг наголосив, що робити висновки повинна українська влада.

«Ми співпрацюємо з українським урядом. Ми надали йому всю інформацію та матеріали, включно з уламками машини. Вони складатимуть власну оцінку. Вони будуть робити висновок. Буде неправильно, якщо ми втрутимося в цей процес. Ми завжди пам'ятатимемо про Джозефа, ми переконаємося, що він не віддав життя марно, і ми упевнимося, що наші спостерігачі можуть виконувати свою роботу безпечно й на користь України», — сказав він.

Нагадаємо, 23 квітня 2017 року близько 11:17 у районі підконтрольного бойовикам н. п. Пришиб Луганської області підірвався автомобіль СММ ОБСЄ.

Внаслідок підриву автомобіля загинув громадянин США, парамедик Джозеф Стоун, поранень дістали громадяни Німеччини та Чеської республіки. 

Після вибуху тіло загиблого доставили на підконтрольну Україні територію.

У самоназваній ЛНР спочатку звинуватили українських військових у встановленні фугасу. Пізніше бойовики заявили, що екіпаж ОБСЄ відхилився від маршруту.

Моніторингова місія оприлюднила відео моменту, коли автівка ОБСЄ наїхала на міну на Луганщині.

Александр Хуг залишить посаду заступника голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні 31 жовтня. Його наступником стане Марк Етерінгтон.

Саме тоді закінчуються його повноваження й він не зможе надалі обіймати це пост.

Хуг вступив на цю посаду у березні 2014 року. До свого призначення до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, він був Головою секції та Старшим радником Верховного комісара ОБСЄ з питань національних меншин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ