Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Вивезену нацистами картину повернули до України

Фото: mincult.kmu.gov.ua
Фото: mincult.kmu.gov.ua
1/2
Сьогодні, 19 грудня в Національному заповіднику «Софія Київська» відбулась урочиста церемонія передачі твору видатного українського живописця другої пол. ХІХ – поч. ХХ ст. тв. Сергія Васильківського «Етюд з будинком», втраченого Харківським художнім музеєм під час Другої світової війни.

 Міністр культури України Євген Нищук зазначив, що повернення Україні художнього творуяскравого представника вітчизняної пейзажної школи Сергія Васильківського є важливимкроком на шляху поглиблення партнерських відносин України з Німеччиною в частиніреституції втрачених та незаконно переміщених культурних цінностей.

«Це непересічна подія в культурному житті українського суспільства, адже це єдиний твірз Харківського музею, що через 75 років повертається до музейного зібрання полотен художника, яке свого часу було подароване митцем Харкову. Зворушливим є й той факт, що на етюді художник зобразив свій будинок»,  - зазначає Євген Нищук.

«Повернення етюду до рідного музею стало результатом конструктивної дворічноїспівпраці Міністерства культури України та Федерального міністерства закордонних справНімеччини у питаннях повернення та реституції втрачених та незаконно переміщених підчас та внаслідок Другої світової війни культурних цінностей у межах багаторічної роботиЗмішаної українсько-німецької комісії. Завдяки плідній і конструктивній міжнароднійспівпраці духовні цінності Української держави повертаються на батьківщину».

Тимчасово повірений у справах Федеративної Республіки Німеччина в Україні ВольфгангБіндзайль звернув увагу на те, що передача німецькою стороною картини СергіяВасильківського є гарним прикладом  конструктивної співпраці в частині реституції та поверненні культурних цінностей між двома країнами.

«Нарешті картина повертається до місця свого походження. Сподіваюсь ця подія стане заохоченням до  подальшої ефективної співпраці в цьому напрямку між нашими країнами», - говорить Вольфганг Біндзайль.

За словами головного зберігача фондів обласного комунального закладу Харківськийхудожній музей Вікторії Кацай, повернення картини Сергія Васильківського є радісноюподією для музею, який втратив в часи Другої світової війни понад 70 тисяч експонатів, і серед них, 755  живописних робіт цього митця.

«Доля нашого музею була досить трагічна, музей поніс значні втрати  під час Другоїсвітової війни, серед них роботи Слобожанських митців – Сергія Васильківського, Петра Левченка, Михайла Беркоса. На сьогоднішній день  у нашому закладі зберігається  найбільша колекція робіт  Сергія Васильківського – це 255 творів митця», - розповідає Вікторія Кацай.

«Я щиро дякую всім, хто долучився до цього процесу та сподіваюсь, що це не останнійхудожній твір,  який повертається до музеїв України».

Довідково

Наприкінці 2016 року до Міністерства культури України звернулося Посольство Федеративної Республіки Німеччина в Україні з інформацією про те, що під час аукціону в Берлінському аукціонному домі Dannenberg, яка була придбана громадянином Німеччини. Також німецька сторона надала скановані копії лицьової та зворотної сторін картини.

Новий власник картини мав намір її перепродати. У зв’язку з цим, він перевірив вихіднідані зазначеного художнього твору в електронному каталозі втрачених творів мистецтваLost Art та знайшов інформацію про його ймовірну належність до фондів Харківськогохудожнього музею. При цьому, німецькими експертами було встановлено авторство твору  С. Васильківського.

Згідно з наявним в Мінкультури списком творів колекції Української картинної галереї у Харкові (довоєнна назва Харківського художнього музею), втрачених у 1941–1943 рр., підпорядковим номером 805 числиться художній твір С. І. Васильківського «Етюд з будинком» (дерево, олія, 36,5×24 см, 1263 жру). На прохання Міністерства культури УкраїниХарківський художній музей надіслав німецькій стороні додаткові матеріали, щопідтверджують належність картини до його фондів.

Канцелярія Правлячого бургомістра м. Берліна спільно з Федеральним міністерствомзакордонних справ Німеччини протягом майже двох років вела переговори з новимвласником твору роботи С. Васильківського про добровільне повернення картини і наголошувала, що повернення цього твору.

27-28 листопада 2018 року у Києві відбулося ХІІ засідання Змішаної українсько-німецькоїкомісії з питань повернення та реституції втрачених та незаконно переміщених під час та внаслідок Другої світової війни культурних цінностей. Важливою подією цього засіданнястала передача німецькою стороною Україні твору Сергія Івановича Васильківського «Етюдз будинком», втраченого Харківським художнім музеєм під час Другої світової війни.

Голова німецької частини Змішаної українсько-німецької комісії Посол з особливихдоручень Федерального міністерства закордонних справ Німеччини статс-секретар у відставці д-р Міхаель Янсен урочисто вручив картину «Етюд з будинком» – першомузаступнику Міністра культури України Світлані Фоменко.

27-28 листопада 2018 року у Києві відбулося ХІІ засідання Змішаної українсько-німецькоїкомісії з питань повернення та реституції втрачених та незаконно переміщених під час та внаслідок Другої світової війни культурних цінностей. Важливою подією цього засіданнястала передача німецькою стороною Україні згаданого твору Сергія ІвановичаВасильківського «Етюд з будинком», втраченого Харківським художнім музеєм під час Другої світової війни.

Голова німецької частини Змішаної українсько-німецької комісії Посол з особливих доручень Федерального міністерства закордонних справ Німеччини статс-секретар у відставці д-р Міхаель Янсен урочисто вручив картину «Етюд з будинком» – першому заступнику Міністра культури України Світлані Фоменко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ