Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як львівські лікарі рятують пацієнта від раку, попри мінімальні шанси на одужання

48-річний Тарас Карпа уже був лежачим і ні на що не реагував, шансів на його порятунок – вкрай мало. Та спеціалісти онкологічного центру лікарні святого Пантелеймона Першого медобʼєднання Львова роблять все можливе, аби врятувати чоловіка. Перший курс хіміотерапії дещо полегшив стан хворого, і ані він сам, ані його дружина, ані лікарі не мають наміру здаватися. Про це повідомили у ЛМР.
Фото: ЛМР

Тарас – з міста Стрий, що на Львівщині. Торік улітку його дружина Іванна, з якою вони вже чверть століття у шлюбі, помітила зміни в поведінці та настрої чоловіка: з’явились сонливість та апатія. Жінка вмовила звернутися за допомогою до психотерапевта. Той призначив Тарасові транквілізатори. Однак взимку замість поліпшення – почалося погіршення.

Ось що розповідає Іванна: «Якось я зауважила, що він почав горбитися наче старий дідусь. Був не зі всіма, а десь далеко. Потім змінилася хода – сповільнилась. Почали тремтіти руки. Я його записала до невропатолога, але Тарас не доїхав – дорогою до автівки він впав».

У місцевій лікарні сказали, що в головному мозку чоловіка пухлина, і скерували до Львова. До лікарні святого Пантелеймона Тарас потрапив вже в лежачому і несвідомому стані.

Спеціалісти виконали МРТ з контрастом. Побачили, що новоутвір неоперабельний, бо заліг надто глибоко і видалити його неможливо. А, щоби дізнатися чи можна допомогти пацієнтові іншими методами, потрібно точно знати що це за пухлина. Визначити це можливо тільки за допомогою біопсії – операції, під час якої лікарі беруть частинку новоутвору для дослідження. Утім, у випадку Тараса таке втручання було небезпечне. Іванна вирішила ризикнути. Біопсія пройшла успішно і вдалося з’ясувати, що в пацієнта гліобластома – одна із найагресивніших пухлин.

З цим діагнозом Тарас почав лікування в онкологічному центрі лікарні. Йому призначили хімію та променеву терапію. Шансів на можливе поліпшення було мало. Однак, на подив лікарів, вже невдовзі стан чоловіка відчутно покращився: він знову почав володіти і своїм розумом, і тілом.

«Я дуже хотів стати і піти. Попри те, що мені не дозволяли. Мама з дружиною стояли позаду мене, але я все одно говорив їм: ні, я хочу сам! Хочу сам піти. І мені це вдалося. Основне – це вірити і не здаватися», – каже Тарас.

«Це було перед Великоднем, тому ми говоримо, що сталось Боже чудо. Всі дивувалися, виходили з палат і були в захваті», – каже дружина Тараса Іванна.

Тарас та Іванна не здаються. Докладають максимум зусиль і львівські спеціалісти.

«Пацієнт пройшов уже 33 опромінення. Хоча зробити це нашим радіаційним онкологам було дуже непросто. Адже злоякісна пухлина знаходиться неподалік від критичних структур головного мозку, що значно ускладнює процес опромінення. В липні ми продовжимо лікування. Наш пацієнт бореться, попри останню стадію онкозахворювання, і це вартує захвату», –- говорить Вікторія Лисак, завідувачка центру.

Нагадаємо, онкологічний центр лікарні святого Пантелеймона відкрили пів року тому. Тут спеціалісти мають все необхідне обладнання для надання найкращої допомоги онкологічним хворим. Зокрема, надсучасний лінійний прискорювач для проведення променевої терапії.

Телефон для запису на консультацію: 0800333003. Адреса: м. Львів, вул. Івана Миколайчука, 9.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ