Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як на Львівщині судять хабародавців

Місцеві суди Львівської області чиновників-хабарників судять набагато рідше, ніж звичайних громадян, які попалися на пропозиції або наданні службовій особі неправомірної вигоди у мізерному розмірі.
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Таку дивну тенденцію Гал-інфо виявило, проаналізувавши корупційні вироки, винесені з початку 2020 року, які містяться в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Загалом з початку року львівськими судами відносно громадян-хабародавців було винесено понад 30 вироків. Згідно цих судових рішень, обвинувачені, як правило, були визнані винуватими у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

Покарання до них було застосовано у виді штрафу: від п’ятисот до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (як передбачено нормами вищеназваної статті КК України).

Один із останніх таких вироків (від 24.09.2020 року) було винесено Пустомитівським районним судом Львівської області: стосовно уродженця с. Сопіт Сколівського району. Обвинувачувався даний громадянин в тому, що «здійснив пропозицію неправомірної вигоди у вигляді грошових коштів інспектору взводу 1 роти 2 батальйону 2 УПП у Львівській області ДПП».

Відбулося це 04.08.2020 року на узбіччі автодороги Київ - Чоп, після того, як обвинувачений був зупинений працівниками поліції за порушення правил дорожнього руху, керуючи автомобілем марки «Рено» та не виконавши вимогу поліцейських про зупинку транспортного засобу.

Аби уникнути складання постанови про вчинення адмінправопорушення, порушник, як зазначено у вироку, «поклав на сидіння грошові кошти в сумі 200 гривень, які залишив в салоні службового автомобіля поліцейських» і таким чином вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 369 КК України.

Із вироку також відомо, що обвинувальний акт у цій справі до суду надійшов із укладеною угодою між прокурором Пустомитівського відділу Львівської місцевої прокуратури №3 та обвинуваченим про визнання винуватості.

Суд ухвалив дану угоду затвердити та визнав підсудного винуватим у вчинені злочину, передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України, призначивши йому узгоджене сторонами покарання у виді 17000 грн. штрафу в дохід держави.

Описане судове рішення, ухвалене Пустомитівським райсудом, є типовим. В тому сенсі, що більшість корупційних вироків, винесених львівськими судами з початку року, стосуються саме водіїв, які порушили правила дорожнього руху, а опісля попалися на пропозиції або наданні працівникам поліції неправомірної вигоди у мізерному розмірі (в основному це були кошти в розмірі 200-300 грн.). У суди обвинувальні акти щодо таких порушників, як правило, надходили разом з угодами про визнання винуватості. Застосоване до них покарання здебільшого складало штраф у розмірі 17 тис.грн.

Частина корупційних вироків стосується громадян, які «залетіли» на пропозиції або наданні неправомірної вигоди службовій особі під час перетину державного кордону України. Фабула цих справ така сама у справах щодо водіїв-хабародавців. Як свідчать матеріали судового реєстру, хабарі, що «фігуруються» у цих справах, мізерні. Однак у кінцевому результаті слідство закінчувалось укладанням «тих самих» угод про визнання винуватості. А суди – вироками та штрафами.

Одне з останніх таких рішень було винесено Жовківський райсудом – 07.09.2020 року: щодо львівського заробітчанина, який 07.08.2020 року на території митного поста "Рава-Руська" Галицької митниці «з метою уникнення обсервації та самоізоляції, що зумовлено перетином державного кордону під час карантину, умисно надав інспектору прикордонного контролю віпс "Рава-Руська" (тип А) неправомірну вигоду в розмірі 100 польських злотих».

Як вбачається із вироку, у судовому засіданні обвинувачений «беззастережно визнав свою вину». Суд, затвердивши угоду про визнання винуватості, визнав його винуватим у вчинені злочину, передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України, та призначив узгоджене сторонами покарання: «стандартний» штраф у розмірі 17 тис. грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ