Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як подарувати Львову дерево так, щоб воно не загинуло за сезон

Ілюстративне зображення

— Наше дерево! — Лука зразу впізнає це місце на вулиці Франка у Львові. Тут на початку 2023-го міські служби висадили дерево, яке подарували Львову його батьки, тобто ми :)

 

Для Луки і його старшого брата, Марка, це не перша висадка дерева. До цього вони допомагали садити дерева у різних місцях на Сихові. Але одна справа — допомагати садити дерево, а інша — подарувати його місту. Як це відбувається?

Львів пропонує простий механізм, з допомогою якого кожен охочий може подарувати місту дерево: заповнюєте заявку через онлайн-форму, вказуєте свої контакти, залишаєте побажання про місце висадки й вид дерева. За деякий час із вами звʼяжеться садівник району, який розкаже деталі й запропонує прийти на висадку.

Скільки це коштує? Доставку й висадку дерева організовує і оплачує місто. Вартість дерева оплачуєте ви — інформацію вам нададуть після узгодження місця висадки й виду дерева. Оплата проводиться напряму розсаднику, в якому місто купує це дерево.

Орієнтовна вартість саджанця — від 2.5 до 4 тисяч гривень. Це багато чи мало? Для того, щоб дерево не загинуло за сезон, а росло, розвивалося і приносило користь місту й мешканцям, потрібно забезпечити як мінімум три умови: правильний саджанець, правильне місце і правильний догляд. Садівники Львова знають, які дерева краще переносять міські умови. Після опрацювання вашої заявки вам запропонують кілька варіантів на вибір, залежно від місця висадки й бажаного бюджету. До висадки відбирають вже достатньо зрілі дерева, які мають більше шансів прижитися на новому місці.

А чи не краще посадити самому? Он я вже місце біля дому пригледів! Окрім правильного саджанця, треба подбати про правильне місце висадки. Садівники знають, де дерево матиме вдосталь місця для росту, а де проходять комунікації. Вам порадять, де можна висадити, або проконсультують, чи запропоноване вами місце підходить для висадки і які є альтернативи.

Хто доглядатиме дерево? Міські служби зобовʼязуються доглядати подароване дерево, але ви теж можете його поливати — головне не робіть це безпосередньо у спеку, почекайте вечора.

Правильний догляд, правильне місце висадки правильного саджанця забезпечують високі шанси того, що подароване дерево приживеться і буде тішити вас не одне десятиліття.

За словами Оксани Луцко, заступниці начальниці Управління екології ЛМР, за попередній рік в рамках акції «Подаруй Львову дерево» загалом висаджено 118 дерев, вони усі прижилися. На сьогодні є список із близько 1300 лунок по всьому місту, де є потреба висадити дерева. Ще понад 100 лунок можна створити у місцях, де немає комунікацій.

Тож місць для висадки вистачить усім охочим подарувати дерево.

Ми з Наталею своє дерево подарували з нагоди 15 років одруження. З якої нагоди подаруєте Львову дерево ви?

Заявки приймають до 1 квітня, після цього форму закриють, почнуть опрацьовувати заявки й планувати висадки. Наступна можливість подарувати місту дереву буде вже у вересні.

Текст-інструкцію написав Андрій Рущак

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ