Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Як студентам Київського інституту дали два роки тюрми за український прапор
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Як студентам Київського інституту дали два роки тюрми за український прапор

Студентів Київського інституту народного господарства, сантехніка Георгія Москаленка та слюсаря-зварювальника Віктора Куксу затримали агенти КДБ 21 лютого 1967-го в Києві за "теракт". Хлопці вивісили прапор України над будівлею вузу до тогорічної першотравневої демонстрації.
Георгія Москаленка (зліва) та Віталія Кукса арештували за проукраїнську акцію Автор: istpravda.com.ua
Георгія Москаленка (зліва) та Віталія Кукса арештували за проукраїнську акцію Автор: istpravda.com.ua
1/1

Купити синьо-жовтий прапор було неможливо, тому зробили його самотужки - зшили 2 шарфи, які придбали в універмазі. На прапорі намалювали державний герб та написали "Ще не вмерла Україна, ще її не вбито! ДПУ". Мали на увазі Демократичну партію України, пише gazeta.ua.

Прапор, виготовлений студентами самотужки. Мав підпис
Прапор, виготовлений студентами самотужки. Мав підпис "Ще не вмерла Україна - ще її не вбито! ДПУ". Автор: istpravda.com.ua
1/1

Прапор на даху будівлі встановлював Кукса. Він піднявся туди пожежною драбиною, яку стеріг Москаленко із саморобним пістолетом та коктейлем Молотова. Кукса мав при собі кухонний ніж та зрізав червоний стяг УРСР. Український прапор замайорів над тисячами людей, які збиралися в колони відзначати День солідарності трудящих.

Слідчі, що прибули на місце, склали протокол та порушили кримінальну справу за "зазіхання на територіальну цілісність УРСР". Виявили "терористів" оригінально. У навчальному закладі влаштували примусові диктанти та наполегливо звіряли почерки, що врешті-решт вивело на організаторів.

На суді хлопців звинуватили в антирадянській агітації і пропаганді. Кукса отримав 2 роки в колонії суворого режиму в Мордовії, а Москаленко - 3. Обтяжливою обставиною для нього послужила наявність саморобної зброї.

Кримінальну справу на чоловіків закрили лише 1994-го, за постановою Пленуму Верховного Суду України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ