Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Як у Львові втілюють проєкт «Тилові справи»

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/3
З липня Муніципальним мистецьким центром у Львові реалізовується резиденційна програма «Тилові справи», в межах якої художники та художниці створюють проєкти для підтримки й абілітації ветеранів та осіб, що постраждали від війни. Про це повідомляє ЛМР.

 Станом на зараз програма налічує десять проєктів від митців для ветеранів та їхніх сімей.

Протягом семи тижнів 12 мультидисциплінарних художників слухали лекції, брали участь у практичних семінарах з арттерапії, вивчали принципи ненасильницької комунікації та інклюзивних перевтілень міста та знайомились з успішними кейсами реабілітаційних проєктів.

Серед запрошених лекторів та митців — психіатриня та сексологиня Мирослава Дзісь, керівник львівських осередків для ветеранів Андрій Жолоб, фотографиня Марта Сирко, ветеран і митець Юрій Вовкогон, психологиня та арттерапевтка Людмила Підлипна та багато інших.

Художники та художниці отримали можливість долучитися до індивідуальних та групових супервізійних сесій, щоб порадитися з експертами щодо своїх проєктів й зробити будь-яку взаємодію з вразливими групами комфортною та безпечною.

Митці мали зустрічі з реабілітантами Національного реабілітаційного центру UNBROKEN, першого абілітаційного центру в Україні Habilitation та Львівського військового госпіталю, відвідували інклюзивні простори та проєкти, зокрема «Майстерню Мрії», «Студію Олі Ставникович» та пройшли тренінги з прав людини від представників UNESCO. Таке різностороннє навчання та практика дали змогу учасникам «Тилових справ» розробити власні ідеї для проєктів підтримки культурою.

«Ідея, з якої розпочалися «Тилові справи» – запропонувати культуру як спосіб підтримки й абілітації ветеранів та осіб, що постраждали від війни. Для декого з них вихід на територію Муніципального мистецького центру – це перший вихід з лікарні після операцій. Ми розвиваємо напрямок інклюзивності через створення просторів, виставкових та освітніх програм. Зустрічі та спілкування між воїнами, їхніми сім'ями та художниками дають можливість по-іншому осмислити та пережити те, де ми є і як ми зараз відчуваємо себе. Мистецтво завжди є хорошим шляхом до змін», – каже Ляна Мицько, директорка Муніципального мистецького центру, авторка резиденційного проєкту  «Тилові справи».

Перелік проєктів у межах «Тилових справ», які зараз втілюються у Львові:

  • Навчальний курс з татуювання для військових і ветеранів, Марія Рамко (Abra) через опен-кол.
  • Розписи 3D-моделей військових пікапів для зображення свого військового шляху, Олександр Кучинський із реабілітантами Unbroken та абілітаційного хабу Hubilination.
  • Курси мистецтва для дружин загиблих воїнів, Вероніка Чередниченко на базі простору Муніципального мистецького центру.
  • Самвидав про Донбас через призму сприйняття регіону військовими та ветеранами, Віталій Матухно та Машіка Вешедська.
  • Курс графіті для військових і ветеранів, Микита Віска через опен-кол.
  • Інтерактивні вистави для сімей ветеранів та ВПО у співпраці з Львівським театром ляльок для сімей ветеранів та мешканців зі статусом ВПО з дітьми, Катерина Дрозд та Ігор Тимощук.
  • Воркшопи зі станкової графіки для ветеранів та ветеранок та їхніх сімей, Марія Пляцко на базі воркшопу Академії Друкарства через опен-кол.
  • Воркшопи зі створення картонних інсталяцій «Міста памʼяті» ветеранами, які перебувають на лікуванні у Львові та мешканцями зі статусом ВПО, Уляна Щабель з мешканцями абілітаційного хабу Hubilination та модульного містечка Маріаполіс. Дві виставки відбудуться на території Військового госпіталю та модульного містечка.
  • Фотоісторії про воїнів з високими ампутаціями «Ще один крок», Станіслав Іванов з реабілітаційним центром Next Step та Муніципальним мистецьким центром.
  • Комікс на основі інтерв’ю із військовослужбовцями з різних груп і з різним досвідом, Богдана Давидюк та Маріанна Максимова (Єва Райська).

«В процесі реалізації ми помітили, що військовослужбовці з реабілітаційних центрів самостійно ініціюють співдію з художниками, щоб спілкуватися та займатися мистецтвом. Це вказує правильний напрямок нашого руху й ми розуміємо, що в такій взаємодії є велика потреба. Тому продовжуємо розвивати проєкти, збираємо фідбек та розробляємо методичні рекомендації на основі нашого досвіду», – зазначає Марта Слобода, проєктна менеджерка програми «Тилові справи»

Реалізація поточного етапу програми триватиме до 11 жовтня. За етапами реалізації можна спостерігати на сайті та в інстаграмі мистецького центру.

Довідка

Програма «Тилові справи» розроблена ГО «Культурна агенція «Лінія втечі»» в рамках діяльності ЮНЕСКО щодо підтримки психічного здоров’я та благополуччя людей в Україні. Програма реалізується за підтримки Львівського культурного хабу, Львівського муніципального мистецького центру та фінансується Іспанською агенцією міжнародного співробітництва з метою розвитку (AECID).

Контакти для преси:

+380635881799 – Ляна Мицько, керівниця проєкту [email protected]
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ