Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Як в "Львівгазі" дурять львів'ян

Цими днями всі споживачі газу Львівщини отримали платіжки за спожитий газ в які менеджери ТОВ "Львівгаз збут" включили ноу-хау, а саме "Рекомендований платіж" який фактично вдвічі збільшив суми оплати за газ.

Таке рішення в "Львівгазі" пояснюють турботою про інтереси споживачів.

"У листопаді парламент прийняв Закон України «Про житлово-комунальні послуги», яким запроваджується нарахування штрафних санкцій – пені (відсотків) за кожен день несплати рахунку за комунальні послуги, у т.ч. на газ.

Прострочки при сплаті за газ можуть з’явитись з різних причин. Можливі затримки при перерахуванні коштів фінансовими установами, трапляється, що споживачі сплачують із запізненням через тимчасову відсутність платника тощо. Проте застосування штрафних санкцій передбачено незалежно від причин несвоєчасної сплати.

З огляду на такі обставини, постачальники газу в рахунках для споживачів увели нову графу – рекомендований платіж на наступний місяць (вартість прогнозованого споживання). При формуванні поточного балансу, в разі розрахунків за нормами (середньомісячними чи граничними обсягами) враховується базова норма (обсяг) для поточного періоду, у разі розрахунків за показаннями лічильника - враховується прогнозне споживання від дати останніх фактичних показань до останньої дати поточного місяця. Прогнозне споживання розраховується за тим самим алгоритмом, який викладений тут.

Сплата рекомендованого платежу дозволить споживачам уникнути боргів за газ, а разом із ними – нарахування пені та штрафів", - навели таке пояснення в "Львівгаз збуті".

Читаємо Закон України Про житлово-комунальні послуги.

"Стаття 26. Відповідальність за неналежне виконання договору

1. У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином".

ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності цим Законом, крім пункту 7 частини першої, пункту 10 частини другої та пункту 2 частини четвертої статті 7, частини третьої статті 11, абзаців першого та другого частини п’ятої статті 18, частини першої статті 26, які вводяться в дію з 1 січня 2019 року.

Пеня за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги почне нараховуватись з 1 січня 2019 року.

Для чого вводити додатковий платіж більше чим за рік до появи пені залишається загадкою.

Увага ! З користувачів, які сплачують послуги Львівгазу в автоматичному режимі через інтернет, буде списана вся сума враховуючи так званий "Рекомендований платіж".

Ви можете в ручному режимі сплатити лише за надані послуги, суму яка вказана в розділі "Заборгованість".

Нагадаємо, сьогодні Верховна рада внесла зміни до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» щодо порядку встановлення лічильників побутовим споживачам природного газу, який передбачає установку загальнобудинкового лічильника газу тільки за згодою співвласників багатоквартирного будинку. Згідно внесених змін загальнобудинковий лічильник газу може бути встановлений тільки за згодою співвласників багатоквартирного будинку. Також передбачається можливість самостійного встановлення індивідуальних лічильників газу споживачами з наступною компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ними сплачуються в тарифі на розподіл природного газу суб'єкту господарювання, що здійснює розподіл газу на відповідній території.

Депутати заборонили встановлення загальнобудинкових лічильників газу без згоди мешканців

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ