Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як з Дрогобича московських попів виганяли (відео)

Яке стало відомо Гал-інфо, вчора на засіданні спеціальної комісії Дрогобицької міської ради було вирішено подальшу долю храму Московського Патріархату на теренах Дрогобицької громади.

"Громада міста Дрогобича вимагала від влади міста негайно передати храм на вулиці Трускавецькій в підпорядкування Православній церкві України. Громада висловила свою думку і ми її виконали", - повідомив міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Як повідомили в міській раді Дрогобича, питання, які напередодні розглянула комісія – є вимогою часу. Адже їм передували неодноразові переговори, попередження та вимоги зі сторони громади до священнослужителів церкви святого Іова Почаївського, розташованої на вулиці Трускавецькій 56 – вийти з підпорядкування Московського патріархату та пристати до Православної Церкви України.

Парафіянин церкви, жителі мікрорайону, в якому розташована церква св. Іова Почаївського, мешканці Дрогобицької громади та керівництво громади – одностайні. Московському патріархату не місце в нашій громаді та в Україні.

Лише священнослужителі церкви московського патріархату – іншої думки. Добровільно переходити в підпорядкування Православної Церкви України вони не хочуть. Попри те, що мали для цього достатньо часу.

Відповідно до розпорядження міського голови Тараса Кучми, було створено комісію, завданням якої було розглянути питання законності функціонування церкви Московського патріархату в Дрогобичі та її переходу в підпорядкування Православної Церкви України.

На засідання комісії запросили настоятелів церкви святого Іова Почаївського. Щоб провести все, відповідно до чинного законодавства, дати можливість священникам висловити свою позицію та ознайомити їх з прийнятими рішеннями.

Комісія розпочала роботу з аналізу церков, які знаходяться на території Дрогобицької міської громади та фактично належать до православної церкви Московського патріархату. Таким є собор Преподобного Іова Почаївського, що знаходиться у Дрогобичі за адресою – вулиця Трускавецька, 56.

Згодом комісія одноголосно визнала позицію та дії РПЦ, УПЦ (МП) та УПЦ, яка підпорядковується Московському Патріархату такими, що загрожують національній безпеці України та є однією з форм кремлівського тиску на нашу державу — просування ідеї «русской православной церкви». Оскільки, УПЦ (МП) та її служителі підпорядковуються РПЦ, є в прямій залежності від патріарха Кирила, який підтримує збройну агресію росії проти України.

Відповідно до аналізу документів, комісією було встановлено, що земельна ділянка під храмом перебуває у комунальній власності громади міста Дрогобича та не передана у користування юридичній особі «Релігійна громада Української Православної Церкви в місті Дрогобичі».

Відповідно до довідки Дрогобицького МБТІ та ЕО від 24 травня 2022 року №622, – вищезгаданою юридичною особою не зареєстровано жодних майнових прав на об’єкти нерухомого майна за адресою: м. Дрогобич, вул. Трускавецька, 56.

Тобто церква не має належних документів ні на землю, ні на будівлю, що було встановлено комісією.

Останнім питанням в порядку денному став розгляд заяви представників громади міста, щодо засудження існування на території Дрогобицької міської територіальної громади церковної установи, яка фактично підпорядковується УПЦ МП та РПЦ та заяви парафіян собору Іова Почаївського, які висловили бажання перейти в підпорядкування Православної Церкви України.

На засідання комісії прибув єпархіальний декан Дрогобицько-Самбірської єпархії Леонід Городиський, який ознайомив присутніх з рішенням Дрогобицько-Самбірської єпархії Православної Церкви України від 25 травня про прийняття громади храму святого Іова Печерського у єпархію Православної Церкви України.

Попри те, що всі категорично налаштовані через сам факт існування московського патріархату на теренах нашої громади, ми вирішили провести все у відповідності до чинного законодавства, запросили «батюшку», провели все відкрито та прозоро, транслюючи засідання комісії в онлайн-режимі. Ми дослідили законодавство, рішення компетентних органів, заслухали позицію усіх дотичних людей та одноголосно ухвалили рішення, на які давно чекала громада, – наголосив голова комісії, заступник міського голови Андрій Ковч.

По завершенні засідання члени комісії, спільно з громадою, яка зібралась на площі та висловила чітке «Ні!» московському патріархату, відправились на вулицю Трускавецьку 56. Приміщення храму опечатали, під наглядом правооохоронців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ