Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як зберегти видове різноманіття птахів та зменшити вплив людської діяльності

Птахи відіграють важливу роль у природі та житті людини. В природних умовах існують складні взаємозв'язки між птахами й рослинами з одного боку та між птахами й іншими тваринами - з іншого.

Птахи відіграють значну роль у поширенні насіння рослин, сприяють перехресному запиленню квіток. Між птахами та іншими видами тварин у природі існують ще складніші взаємозв'язки: одні види птахів (хижі) живляться іншими видами, сприяючи добору.  Орнітофауна України нараховує за різними даними 425-432 види птахів. Серед них 267—270 гніздові, з яких 132—138 зимуючі, 17 з'являються лише на зимівлі, 129 спостерігаються лише у період сезонних міграцій або мають статус залітних. 

Перші перелітні птахи у нашому регіоні зустрічаються вже вкінці лютого і на початку березня, серед них журавель сірий, гуска сіра, лебеді, шпаки, жайворонки. Друга хвиля птахів прилітає з середини березня до початку квітня (масовий приліт качок, дроздів, вільшанки, лелеки білої і чорної). Найпізніше прилітають соловейки, ластівки, стрижі, мухоловки, та іволга.

На своїх міграційних шляхах, під час перельоту птахи зустрічаються з лініями електропередач, вітроелектростанціями, телевізійними баштами та щоглами стільникового зв’язку хмарочосами та іншими спорудами.

Крім того, внаслідок інтенсифікації сільського господарства, осушування боліт та вирубування лісів зменшується кількість місць придатних для відпочинку та підгодівлі птахів. Багато з птахів гине у далеких дорогах, а ті, що повертаються, шукають притулок у звичних для них місцях проживання.

Пряма загроза перелітним птахам полягає в людській діяльності (підпали сухої рослинності лісових масивів, заболочених ділянок, сільськогосподарських угідь, акустичні та вібраційні навантаження), у результаті якої зникнення місць зупинок між місцями гніздування і зимування не дає птахам можливості харчуватися під час перельоту. Одними із основних місць гніздування птахів є заболочені території, знищення яких є найважливішою причиною загибелі птахів під час міграції.

Господарська діяльність призводить до суттєвих змін ландшафтів. Водночас, з’являються нові штучні елементи та біотопи, які, з одного боку, приваблюють та сприяють розширенню місць проживання птахів, а з іншого – створюють перешкоди для існування окремих видів та їхніх угруповань. Через діяльність людини близько мільйона з дев’яти мільйонів видів живих організмів, які населяють планету, загрожує зникнення. Про це йдеться у доповіді Міжурядової науково-політичної платформи з біорізноманіття та екосистемних послуг IPBES, оприлюдненій Організацією Об’єднаних Націй.

Мінімізація існуючих для птахів загроз, через збереження місць проживання та розміщення потенційно небезпечних об’єктів у стороні від міграційних шляхів має посідати одне з провідних місць серед багатьох видів діяльності в напрямку охорони довкілля. У цей весняний період потрібно не допускати випалювання залишків сухої рослинності в місцях відпочинку птахів, адже саме це призводить до знищення пташиних гнізд та винищенню популяції мігруючих птахів.

З метою приваблювання птахів на гніздування та дослідження їх видового складу необхідно реалізувати різноманітні заходи, такі як  розвішування штучних гніздівель, підгодовування та інші. Такі заходи дозволять підтримати видове різноманіття птахів та збільшити чисельність видів, які потребують охорони.

Трансформація природних екосистем під впливом антропогенних чинників потребує підтримання біологічного різноманіття природних біогеоценозів та збереження рідкісних видів. З цією метою необхідно проводити орнітологічні дослідження, які допоможуть проаналізувати структуру, динаміку, різноманітність, поширення та поведінку птахів, а також підготувати рекомендації щодо зменшення та пом’якшення можливих наслідків негативного впливу господарської та іншої діяльності людей на довкілля, в тому числі на орнітофауну. 

Фахівці Компанії «Центр ЛТД» володіють відповідними знаннями, мають позитивну репутацію та досвід виконання орнітологічних досліджень.

Контакти для надання індивідуальної пропозиції: +380 96 781 05 37, [email protected] 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ